Laat jij je leiden door één van deze drie universele angsten?
13 augustus 2018 

Laat jij je leiden door één van deze drie universele angsten?

Angsten: het is niet zo’n gezellig onderwerp maar je kunt ze maar beter onder ogen komen. Het blijkt namelijk dat we ons onbewust vaak laten leiden door angst. Het bijzondere is dat je grootste angst vaak gekoppeld is aan je diepste verlangen. Lees welke drie universele angsten er zijn en hoe ze te maken hebben met het verwezenlijken van jouw potentieel. Laten we wel wezen: bijna niemand saboteert zichzelf door positieve patronen van plezier en voldoening. We zitten onszelf in de weg omdat we (vaak onbewust, dus zonder dat je er grip op hebt) iets verwachten dat zou kunnen gaan gebeuren. Iets waar we bang voor zijn. Die verwachting is gebaseerd op clusters van eerdere ervaringen (associaties), vaak begonnen in je jeugd. Als je iets wat heftige emoties oproept, vaker meemaakt dan maakt je brein daarvan een plaatje, een herinnering. Je brein zal vervolgens altijd naar die herinnering teruggaan als je iets meemaakt wat erop lijkt. Zo ontstaat een patroon. Maar zou het kunnen dat onze angst nog dieper zit dan de ervaringen uit onze jeugd? Dat onze ervaringen uit onze jeugd resoneren met ervaringen die daar nog voor liggen? Ervaringen van onze ziel?

Drie universele angsten

Greg Braden schrijft in zijn boek ‘The Divine Matrix’ dat er drie universele angsten zijn, die we bijna allemaal voelen. Dit zijn ze:
  1. AFGESCHEIDEN ZIJN EN VERLATING: het gevoel dat je alleen gelaten bent, afgescheiden bent van je Bron, je essentie waardoor je, wie je echt bent, verborgen houdt;
  2. NIET GOED GENOEG ZIJN: het gevoel het niet waard te zijn erkenning te krijgen, gelukkig en succesvol te zijn of zelfs maar te leven en dit goed maken door heel hard te werken, veel te presteren of voor anderen te zorgen;
  3. VERLIES VAN CONTROLE: het gevoel dat het onveilig is om je over te geven aan iets groters waardoor je je vertrouwen plaats in strategieën en maniertjes.
We zijn ons niet meer bewust van deze oeroude angsten. Maar omdat het leven van ons wil dat we onze eenheid en onnoemelijke waarde herinneren helpt ze ons een handje door je in situaties te plaatsen die die oerangsten oproept.

Angst als richtingaanwijzers naar je verlangen

Het leven spiegelt onze angsten en overtuigingen aan ons terug in de vorm van onze relaties, omstandigheden in wonen en werk en gebeurtenissen net zolang totdat we ze hebben getransformeerd. Daarom zijn onze angsten ook onze richtingaanwijzers naar ons diepste verlangen.
  • Onder de angst afgescheiden en alleen te zijn ligt het verlangen naar verbinding;
  • Onder de angst niet goed genoeg te zijn ligt het verlangen naar zelfliefde;
  • Onder de angst voor verlies van controle ligt het verlangen naar bewust creëren vanuit je authentieke kracht, vanuit ZIJN.
Al deze verlangens zijn in onszelf aanwezig. De Bron ligt niet bij een ander of in iets anders. Het is er al, hier en nu en in je leven ben je steeds bezig je hiermee te verbinden. Deze beweging tussen je diepste angst en grootste verlangen is als een dans.

De dans van je leven

Het blijkt dat mensen die hun potentieel willen verwezenlijken, heen en weer worden geslingerd tussen hun diepste verlangen en hun grootste angst. Tony Robbins noemt deze beweging 'de dans van je leven.' Dat gaat zo: elke keer als je in de richting van je diepste verlangen beweegt, komt die draak weer uit zijn hol en word je overspoelt door angst en twijfel. Ben ik wel goed genoeg? Kom ik niet alleen te staan als ik laat zien wie ik echt ben? Kan ik wel echt vertrouwen op mijn intuïtie? Waar je eerst bruiste van de inspiratie voel je je nu ineens klein en onzeker. Je stelt het starten van je eigen praktijk of het geven van die workshop nog maar even uit, totdat je diepste verlangen weer begint te kriebelen en dan begint de dans opnieuw.

Je potentieel leven betekent draken temmen

Jouw diepste verlangen verwezenlijken gaat gepaard met jouw dans ontdekken, integreren en overstijgen. Dat betekent dat je de draak die op je schouders zit moet temmen. Het is niet voor niets dat er in sprookjes en andere spannende verhalen vaak een draak (of heks), een schat/prijs en een moedige ridder of prinses is. Die schat, dat is jouw potentieel en die ridder/prinses, dat ben jij. Dit avontuur is het leven. May the force be with you! xxx Kirsten    
Over de schrijver
DE DRIE MEEST VOORKOMENDE PROBLEMEN DIE MAKEN DAT WE WILLEN VERANDEREN - Mindofyourown.nl
Door

DE DRIE MEEST VOORKOMENDE PROBLEMEN DIE MAKEN DAT WE WILLEN VERANDEREN - Mindofyourown.nl

op 03 Oct 2019

[…] schreef ik al eens een blog over die drie oerangsten dat het populaire online lifestyle magazine Holistik heeft gepubliceerd. […]

Karine
Door

Karine

op 16 Aug 2020

Goed geschreven. Dank je.

Reactie plaatsen