Je hebt net een coachopleiding afgerond en hebt nog steeds geen flauw idee wat je aan het doen bent. Is coaching niet voor je weggelegd?
21 oktober 2022 

Je hebt net een coachopleiding afgerond en hebt nog steeds geen flauw idee wat je aan het doen bent. Is coaching niet voor je weggelegd?

Manon had net een coachopleiding afgerond. Ze verwachte hierna echt te kunnen coachen, aangezien dat haar ook was beloofd. Niets was helaas minder waar. Ze voelde zich niet stevig in haar schoenen, had het gevoel maar wat te dobberen. Geen flauw idee wat ze aan het doen was. Ze voelde zich richtingloos. Was coaching niet voor haar weggelegd?

Toen ik haar sprak was ze dus behoorlijk gedesillusioneerd. Ik vertelde haar over hoe het ook kan, wat er mogelijk is. Dit maakte haar enthousiast, want het leek precies te zijn wat ze nodig had. Maar was dit niet weer een loze belofte?

Manon vertelde me dat ze in haar opleiding allerlei verschillende technieken had geleerd. Ze had geleerd bloot te leggen wat het doel is en waar iemand naartoe wil. En ze kreeg een rugzak vol tools. Maar hoe je iemand daadwerkelijk van A naar Z brengt, dat leerde ze niet. Daarom dobberde Manon maar een beetje. Ze voelde zich richtingloos. En op die manier, met die kennis, wilde ze dus ook niet het coachvak in gaan.

“Je leert wel dat je moet doorvragen. Maar waar moet je dan precies op doorvragen? Want je kunt in feite overal op doorvragen. Maar wat is nu datgene waar je op doorvraagt waardoor je tot de essentie komt en je cliënt succesvol verandert? Ik wist niet goed waar ik op moest inzoomen en welke techniek ik dan moest inzetten. Zo kwam ik bij Kirsten uit.”

Manon deed mee met Zelfverzekerd Coachen en leerde de structuur achter succesvolle verandering. Een raamwerk waarmee je weet wat nu wezenlijk is om op door te gaan en wat niet. Een stappenplan waarmee je iedereen, ongeacht de hulpvraag, succesvol kunt begeleiden. Ze leerde een structuur die je precies vertelt wat je van je cliënt wilt weten. Die je laat zien hoe je onderbewuste patronen bewust maakt en prioriteert. Zodat je de belangrijkste patronen eerst aanpakt. Je leert de knoppen waaraan je moet gaan draaien zodat iemand echt en blijvend kan veranderen.

Daarbij kreeg ze een theoretisch kader wat haar leerde hoe je brein werkt, hoe patronen ontstaan en hoe je ze verandert. Dat helpt je te begrijpen wat je doen, waneer en waarom. Dat maakt dat je stevig staat en de keuzes die je maakt in je coaching goed kunt onderbouwen omdat je weet je wat je aan het doen bent.

"Door deze opleiding voel ik me veel zekerder als coach. Ik weet wat ik doe en waarom. Dat maakt dat ik met veel meer vertrouwen in een coachsessie zit en het idee dat ik ook echt iets kan bijdragen en niet zomaar wat doe."

Heb jij hier ook behoefte aan? Meld je aan en breng je skills en zelfvertrouwen naar een volgend level.     

Over de schrijver
Reactie plaatsen