DE DRIE MEEST VOORKOMENDE PROBLEMEN DIE MAKEN DAT WE WILLEN VERANDEREN
28 juni 2019 

DE DRIE MEEST VOORKOMENDE PROBLEMEN DIE MAKEN DAT WE WILLEN VERANDEREN

Wat zijn nu de meest voorkomende problemen die maken dat we willen veranderen? Wat zijn de gevolgen als we niet veranderen? Waar komen die problemen toch vandaan? Het blijkt dat we allemaal wonderbaarlijk veel op elkaar lijken. Herken jij jezelf hierin?

DRIE MEEST VOORKOMENDE PROBLEMEN

Ik werk al ruim tien jaar met mensen die hun potentieel willen verwezenlijken. In al die jaren heb ik goed zicht gekregen op de meest voorkomende problemen en hun symptomen. De meest voorkomende problemen zijn:
 1. Steeds maar niet (durven) doen waar je naar verlangt zoals tijd voor jezelf vrij maken, starten met je eigen bedrijf, dagelijks mediteren;
 2. Steeds dingen doen die je niet meer wil doen zoals anderen op de voorgrond plaatsen, jezelf bekritiseren, teveel eten of drinken;
 3. En een combinatie van die twee.
Deze problemen komen allemaal voort uit uit drie universele oerangsten. Als we echt gaan veranderen verwachten we onbewust dat die dingen gebeuren. Greg Braden schrijft over deze oerangsten in zijn boek 'The Divine Matrix'. Dit zijn ze:
 1. Angst voor afgescheidenheid/alleen gelaten te worden;
 2. Angst niet goed genoeg te zijn;
 3. Angst voor controleverlies.
Eerder schreef ik al eens een blog over die drie oerangsten dat het populaire online lifestyle magazine Holistik heeft gepubliceerd. Een aanrader voor als je meer wil weten over dit thema!*

SYMPTOMEN VAN DEZE PROBLEMEN

Er zijn verschillende symptomen die deze oerangsten veroorzaken. Welke herken jij?
 • Uitstelgedrag;
 • Pleasen van anderen en onvoldoende opkomen voor (of kennen van) je eigen behoeften en verlangens;
 • Perfectionisme;
 • Geen knopen doorhakken en dus in hetzelfde cirkeltje ronddraaien;
 • Niet leven van je passie uit angst voor het oordeel van anderen.

GEVOLGEN VAN DEZE PROBLEMEN

Wat zijn de gevolgen als je niet verandert? Met andere woorden: als je niet verandert, wat zijn dan de negatieve consequenties? We zien verschillende gevolgen. Ze variëren in heftigheid en impact. Dit zijn de meest voorkomende:
 • Gebrek aan tijd en geld, een gevoel van 'niet genoeg hebben';
 • Immer knagende onvrede en onzekerheid;
 • Overwerkt zijn met burn-out tot gevolg;
 • Steeds pech hebben: kleine en grote 'ongelukken' en leuke dingen die niet doorgaan;
 • Je droom die niet vervult raakt, jouw missie niet geleefd hebben.

PIJN EN VERDRIET ZIJN DE GROOTSTE MOTIVATORS

Als je niet wegloopt voor deze consequenties en de angst, verdriet en frustratie die het oproept maar ze echt durft te voelen ontketenen ze een enorme kracht in je. Het is een kracht die wegduwt; een enorme 'pushfactor'. Ze zorgen ervoor dat je in beweging wilt komen. De meeste mensen komen pas tot verandering als de pijn/ frustratie de spuigaten uitloopt en ze geen andere uitweg meer zien dan te veranderen. Krachtige vragen die je helpen om zover te komen zijn:
 • Wat tolereer je in jezelf waardoor je dit probleem in stand houdt?
 • Welke deuren sluiten er als je niet verandert?
 • Wie, naast jezelf ondervindt hier hinder van?
 • Wil je dit patroon als erfenis meegeven aan je kinderen?
 • Eert dit de persoon die je diep van binnen bent?

ACHTER DIE PIJN ZIT DIT VERLANGEN

Het verdriet en de angst zijn tegellijk wegwijzers naar je diepste verlangen. Als je dit gaat zien kun je de weg naar innerlijke kracht weer opnieuw vinden. Achter de angst voor afgescheidenheid zit het verlangen naar verbinding. Achter de angst voor niet goed genoeg zijn zit het verlangen naar waardering. Achter de angst voor controleverlies zit het verlangen naar persoonlijk leiderschap. Je verlangen is een 'pullfactor'. Als je jezelf toestaat je verlangen echt te voelen is ze letterlijk aantrekkelijk. Dit zijn vragen die je helpen om de aantrekkingskracht van je verlangen te mobiliseren:
 • Stel je nu eens voor dat je bereikt waar je naar verlangt (bijvoorbeeld verbinding, waardering of het gevoel van leiderschap) en voel hoe dat voelt;
 • Wat wordt er mogelijk als dit lukt?
 • Wat is daar belangrijk aan voor jou?
 • Wat inspireert je hieraan het meest?
 • Hoe past dit bij de mens die je diep van binnen bent?

SCHAAM JE NIET

Herken je jezelf hierin? Schaam je vooral niet want dit zijn UNIVERSELE PROBLEMEN. Dat betekent dat we er allemaal in min of meerdere mate tegenaan lopen. Je hoeft niet eens een moeilijke jeugd gehad te hebben. Dat is wat ik ook terugzie in mijn praktijk. Het gaat niet zozeer om wat je hebt meegemaakt maar meer hoe je er betekenis aan hebt gegeven en hoe dat een rode draad wordt in je leven. Het goede nieuws is dat we leven in een tijd van bewustwording en persoonlijk leiderschap. Het is makkelijker om deze patronen in onszelf te zien en om ze te veranderen omdat er zoveel kennis en tools online gedeeld worden. xxx Kirsten PS: VERDER LEZEN? DOWNLOAD MIJN GRATIS E-BOOK 'REAL CHANGE' EN ONTDEK DE STRATEGIE VAN SUCCESVOLLE VERANDERING.  
Over de schrijver
Reactie plaatsen