Moeilijke jeugd: vloek of zegen?
05 september 2018 

Moeilijke jeugd: vloek of zegen?

Je hebt van je passie je onderneming gemaakt en wil daarmee de wereld een stukje mooier maken. Je gelooft in je eigen creatie-kracht, maar worstelt in je onderneming om voldoende vrije tijd of omzet te genereren. Kan het door mijn moeilijke jeugd komen, dat het nog steeds niet stroomt? Geld is liefde toch? En het gevoel 'er niet te mogen zijn' knijpt de stroom van overvloed af. Bovendien zorgen traumatische ervaringen dat je brein bedraad is voor negativiteit. Logisch dat geld en vrije tijd nog weinig aanwezig zijn. Of zou het misschien ook anders kunnen zijn? Is het mogelijk dat een moeilijke jeugd juist een zegen is voor succesvol ondernemen en bewuste creatie?

Veel missie-ondernemers met een moeilijke jeugd zijn goed in zelfsabotage

Niet (durven) vragen wat je waard bent, uitstelgedrag, te veel weggeven. Chronisch te laat komen op belangrijke afspraken, samenwerkingsverbanden die niet werken. Het gevoel dat niemand op je zit te wachten, angst om fouten te maken, altijd te weinig tijd. Veel missie-ondernemers met een moeilijke jeugd zijn goed in zelfsabotage. Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Als missie-ondernemer heb je ook iets waar je heel goed in bent. Iets wat enorm in je voordeel kan werken zodra je het goed weet in te zetten. Wat dat is en hoe dit alles werkt lees je in dit artikel.

Van angst krijg je voelsprieten

Ik had net mijn fiets in de schuur gezet en liep naar de voordeur. Toen ik de sleutel had omgedraaid en mijn voet over de drempel wilde zetten voelde ik het: het is weer mis, ze hebben weer ruzie gehad. En ja hoor, toen ik binnen kwam zag ik dat mijn gevoel juist was en dit keer was het erger dan ooit. Mijn moeder zat met een bont en blauw gezicht te huilen op de bank. Mijn vader was 'm gesmeerd. Dit was de eerste keer dat ik me er bewust van werd dat ik dingen kon weten zonder dat ik ze eigenlijk kon weten. Dat ik een soort voelsprieten had. Met die voelsprieten kon ik intunen op mensen en situaties. Ik kon ze scannen en aanvoelen hoe de vlag erbij stond en vooral wat er nodig was om de harmonie weer terug te brengen zodat het weer veilig werd.

Dankzij je moeilijke jeugd ga je het werk doen wat je doet?

Ik ben er zo één: een missie-ondernemer met een moeilijke jeugd en de weg naar succes was lang. Ik ken alle zelf-sabotage, beperkende overtuigingen, negatieve emoties en hun consequenties van binnen en van buiten. En inmiddels weet ik ook hoe de vruchten te plukken van deze lastige start. Het is allereerst dankzij die moeilijke jeugd dat ik het werk ben gaan doen dat ik nu doe en dat ik er zo goed in ben. Niet alleen was ik al heel jong een expert in het aanvoelen van sfeer en behoeften. Het zette mij op het spoor van het belang van eigenaarschap en de kunst van betekenis geven. Het gaat niet om wat er gebeurt maar hoe je betekenis aan geeft en daar ben je zelf eigenaar van.

Moedige bangerd: het lukt wel maar duurt alleen wat langer

De ruzies van mijn ouders (en het feit dat ze beiden jong stierven aan respectievelijk kanker en hartfalen) wekte daarnaast mijn interesse in zelf actualisatie: wat maakt dat sommige mensen met een traumatische jeugd zichzelf en elkaar doodongelukkig maken en jong sterven en anderen met diezelfde traumatische jeugd hun potentieel verwezenlijken en een inspiratie zijn voor hun omgeving? Als je jezelf herkent in dit verhaal ben je vast net als ik een moedige bangerd. Ondanks je onzekerheid en het altijd aanwezige gevoel dat de wereld onveilig is, werk je gestaag toe naar je eigen droom. Het duurt alleen een beetje langer dan je had gehoopt. Daarom rijst de vraag: is een moeilijke jeugd een voordeel of een hinderpaal bij het bewust creëren van ons eigen geluk en succes?

Is je jeugd een hinderpaal of voordeel?

Het is beiden waar. Het is een hinderpaal zolang je nog vast zit in je de beperkende patronen uit je jeugd. Nu hoef je overigens geen moeilijke jeugd te hebben gehad om last te hebben van onzekerheid, uitstel - of ander saboterend gedrag. Iedereen heeft beperkende patronen en verlangt er soms naar om te veranderen. Ook als je een prima jeugd hebt gehad, kan je last hebben van bepaalde emoties en overtuigingen. Elke ervaring die je als kind als schokkend, traumatisch of beschamend hebt ervaren, laat een dusdanige indruk achter dat het je blijft beïnvloeden. Totdat je het inzicht en de mogelijkheden hebt dit te veranderen.

Wat trauma doet met onze neurologie

Laten we kijken hoe dat zit: wanneer we een stressvolle situatie waarnemen, die potentieel een bedreiging vormt, neemt het sympathisch zenuwstelsel het over. Je lichaam komt in de overleef-stand. De sterke emoties veroorzaken een grote verandering in onze interne chemie. Wanneer het brein een grote verandering constateert (in- of buiten onszelf) maakt het een plaatje van de ervaring. Dit plaatje noemen we een herinnering. Hoe sterker de emotie, hoe beter we een ervaring herinneren.

Akelige herinneringen worden je referentiekader

Met ons grote brein gaan wij vervolgens over onze ervaringen nadenken, deze herinneringen opnieuw beleven en voorspellingen doen over onze toekomst op basis van onze herinneringen. Omdat ons bewustzijn geen onderscheid maakt tussen een feitelijke gebeurtenis en een gedachte aan de gebeurtenis produceren dit soort gedachten keer op keer precies dezelfde emoties in ons lichaam als ten tijde van de eigenlijke gebeurtenis. Onbewust gebruiken we dit soort sterke herinneringen als referentiekader voor andere ervaringen. Zo wordt een herinnering, omdat het verbonden is met sterke emoties en we het innerlijk vaak herhalen, als het ware gebrandmerkt in ons brein. De ervaring wordt ingeprent als een neuraal netwerk en de emoties worden opgeslagen in ons lichaam. Zo wordt ons verleden onderdeel van onze huidige biologie.

Waarom het verleden zich herhaalt

In andere woorden: wanneer we een traumatisch gebeurtenis ervaren zijn we geneigd om neurologisch gezien binnen het circuit van deze ervaring te blijven denken en geneigd om biochemisch gezien te voelen binnen de grenzen van de emoties van deze gebeurtenis. Zo komt het dat ons gehele staat van zijn (hoe we denken en wat we voelen) biologisch gezien vastgeklonken zit aan het verleden (Becoming Supernatural - Joe Dispenza. Pagina 3-4). Als je in je jeugd veel angst, stress, boosheid, onzekerheid, schaamte, moedeloosheid of wanhoop hebt gekend, worden deze emoties je attitude op automatische piloot. Trauma zorgt er daarom voor dat ons leven een product wordt van ons verleden. We denken, voelen en doen zoals we geprogrammeerd zijn. (Becoming Supernatural - Joe Dispenza. Pagina 30).

Emoties bepalen het elektromagnetische veld wat we uitstralen

De cirkel in denken en voelen die ik hierboven beschrijf produceert een elektromagnetisch veld dat meetbaar is rondom ons lichaam. Dit werkt zo: wanneer we gedachten hebben, creëert het netwerk van neuronen in ons brein een elektrische lading. Wanneer die gedachten een chemische reactie veroorzaken die resulteren in een emotie, creëren deze emoties een magnetische lading. De gedachten en emoties vermengen zich tot een elektromagnetisch veld dat gelijk is aan je staat van zijn (Becoming Supernatural - Joe Dispenza. Pagina 33). Dit energieveld is een veld van licht dat afkomstig is van minuscule deeltjes die biophotonen worden genoemd. Om gezond te blijven en leven in stand te houden communiceren onze cellen met elkaar door het uitwisselen van vitale informatie die overgebracht wordt via verschillende frequenties van licht (Becoming Supernatural - Joe Dispenza. Pagina 89).

Wat je zendt krijg je terug

Nu is het zo dat verschillende emoties, verschillende frequenties produceren. Frequenties van emoties als liefde, vreugde en dankbaarheid hebben een hogere frequentie dan emoties van stress, angst of woede. Staat het neuraal netwerk van je, als traumatisch ervaren, verleden nog grotendeels op de automatische piloot, dan zend je energetisch de informatie van het verleden uit. Je bent een magneet voor situaties van een gelijke frequentie als het verleden. Met andere woorden: je creëert het verleden dag in dag uit opnieuw, door dezelfde gedachten te denken en emoties te voelen. Dag in dag uit hetzelfde elektromagnetische veld uit te zenden. Als ondernemer vertaalt dit zich praktisch gezien bijvoorbeeld door klanten die uitblijven of klanten die jouw diensten niet kunnen betalen. Opdrachten die niet doorgaan, niet doorpakken, uitstellen, verkeerde keuzes maken en jezelf op andere manieren saboteren. Kortom: geen flow in je bedrijf.

Zo binnen zo buiten, zo boven zo beneden: elke versie van jezelf bestaat al

Hoe kan het dat je door het elektromagnetisch veld dat je uitzendt, je eigen werkelijkheid vormgeeft? De kwantumfysica heeft aangetoond dat we leven in een veld van energie en informatie. Dit veld is de drager van elk mogelijk potentieel. Elke werkelijkheid. Dus de werkelijkheid waarin jij de grootste versie van jezelf leeft en je bedrijf een succes is, en de werkelijkheid waarin jij je eigen jeugd nooit echt te boven bent gekomen (ook al denk je van wel omdat je al zoveel 'aan jezelf hebt gewerkt') en steeds dezelfde resultaten produceert - en alles er tussenin. Welk potentieel omgezet wordt in materie - dus wat zichtbaar wordt als onze fysieke werkelijkheid - wordt in belangrijke mate bepaald door de informatie die we uitstralen via ons eigen elektromagnetisch veld. Dit is wat de wet van aantrekkingskracht ons ook leert: dat wat je uitstraalt komt naar je terug in de vorm van gedachten en emoties maar ook in de vorm van ervaringen op het gebied van werk, relaties, geld, wonen etc. Het oude mystieke adagium 'zo binnen zo buiten, zo boven zo beneden' is met de komst van de kwantumfysica wetenschappelijk bewezen.

Duurzaam veranderen is veranderen wat je uitstraalt en dus bij wat je denkt en voelt

Hieruit wordt duidelijk dat de enige echt duurzame manier waarop we ons leven kunnen veranderen, is door het veranderen van onze energie: het elektromagnetisch veld dat we constant uitzenden. Als we meer succes en meer omzet willen genereren moeten we onze staat van 'zijn' veranderen. Dat begint bij het veranderen van de manier waarop we denken en voelen. Verander je alleen je gedrag, zonder dat je attitude verandert, dan heeft dat geen blijvend effect. Dit zul je herkennen: je bent een ster in je werk en daarnaast heb je allerlei praktische trainingen gevolgd en tips opgevolgd die voor meer omzet zouden moeten zorgen. Misschien heb je zelfs een dure business coach in de arm genomen. Je hebt een prachtige website, een online programma, een goede sales funnel, een professioneel LinkedIn profiel, een sales-training in de pocket etc. Ze hebben je alleen niet gebracht waar je naar verlangt en wat ze hadden beloofd. Waarom? Omdat je van binnen niet bent mee-veranderd. Je moeilijke jeugd zorgt voor stagnatie. Omdat je bent bedraad voor negativiteit, blijf je hangen in een negatieve mindset die werkt als een magneet. De wereld weerspiegelt wat je diep van binnen voelen, verwacht en gelooft. Maar dat is niet het enige dat tegen werkt.

Met je grote voelsprieten kan je onbedoeld een oud, beperkend neuraal netwerk versterken

Grote kans dat je enorme voelsprieten hebt ontwikkeld. Je bent een meester geworden in het aanvoelen van dit elektromagnetisch veld en het interpreteren van de verschillende frequenties die het uitzendt. Ben jij zo iemand, dan herken je het voorbeeld dat ik aan het begin beschreef over hoe ik aanvoelde wat er thuis gaande was waarschijnlijk goed. Grote voelsprieten hebben was je beschermingsmechanisme. Grote kans dat je jezelf hierdoor een tijdlang bent vergeten. Alles gaat om de ander: hoe gaat het met hem? Heeft hij iets nodig? Kan ik iets aanpassen in mezelf waardoor er weer harmonie is? Gevoelige mensen met een nare jeugd zijn gewend geraakt om hun emoties serieus te nemen en ze kunnen goed voelen. Een negatief gevolg hiervan is echter vaak dat ze hierdoor ook nog beter zijn dan de minder gevoelige medemens om in te blijven tunen op wat je zelf van binnen denken en voelen. Hiermee versterken ze die oude neurale netwerken. Het ziet er al met al niet erg gunstig uit voor mensen met een moeilijke jeugd. Is er dan helemaal geen hoop meer?

Iedereen kan in korte tijd een neuraal netwerk vervangen en mensen met grote voelsprieten hebben een voorsprong

Dat valt gelukkig mee. Onderzoek wijst namelijk uit dat ons brein enorm veranderbaar is. Bovendien zijn we voor verandering totaal niet afhankelijk van wat zich in de buitenwereld afspeelt. We zagen immers dat het voor ons brein niet uitmaakt of iets echt gebeurt of dat we er alleen maar aan (terug) denken. Dit betekent drie dingen:
  1. je kunt een negatief patroon, zoals onzekerheid, in relatief korte tijd afbreken en vervangen door een nieuw kracht-gevend patroon. Dit kan iedereen en je hebt daar alles al voor in huis dat je nodig hebt;
  2. je hoeft hiervoor niet te wachten tot er iets in je omgeving verandert (denk aan meer geld, betere skills, steun van je partner, erkenning). Je kunt het zelf, hier en nu;
  3. mensen met grote voelsprieten hebben een enorme voorsprong want goed kunnen invoelen is essentieel bij het creëren van een nieuw neuraal netwerk.

Meesterschap over je inleving - en invoelingsvermogen vergroot je creatiekracht

Je kunt jouw voelsprieten dus in je voordeel laten werken bij het bewust creëren van een gelukkig en vreugdevol leven en fijne omzet in je bedrijf. Daarvoor is het nodig dat je ze gaat besturen. Een soort meesterschap over je voelsprieten, zou je kunnen zeggen. Dit is hoe dat werkt: We lazen al dat we leven in een veld van oneindige mogelijkheden en dat elk potentieel aanwezig is in het kwantumveld. Wat zich manifesteert hangt af van wat we geloven, verwachten en hoe we ons voelen. Als je bekend bent met 'de wet van aantrekking' en films als 'What the Bleep do we Know' en 'The Secret', dan weet je dat de sleutel tot bewuste creatie is dat je 'jouw toekomstige zelf' in het hier en nu oproept. Door je voor te stellen dat je diepste verlangen waar is geworden en gedachten te denken die de grootste versie van jezelf zou denken, roep je bijbehorende gevoelens op. Als je dit consequent doet, verandert de innerlijke chemie van je lichaam. Het elektromagnetisch veld dat je uitstraalt verandert mee en al snel ga je merken dat de buitenwereld met je mee verandert. Je ontvangt inspiratie en handelt er naar, kansen uit onverwachte hoek komen op je pad, projecten gaan door, ideale klanten weten je te vinden etc.

Wend je talent in invoelen aan om in te tunen op de grootste expressie van jezelf

En dit kan snel: onderzoek wijst uit dat we een nieuw neuraal netwerk in een maand tijd kunnen aanleggen. Dit doe je door dagelijks 30 minuten de gedachten en gevoelens te herhalen die horen bij die versie van jezelf die je verlangt. Dit is waar jouw voelsprieten een enorm voordeel gaan opleveren. Je bent immers al een meester in het intunen en aanvoelen van energie. Wanneer je dit talent gaat aanwenden om in te tunen op de energie van de grootste expressie van jezelf gaat het snel. Waar anderen misschien moeite hebben met het visualiseren van hun doel, kun jij dit gemakkelijk. Je weet immers hoe dat gaat: aftasten en aanhaken, invoelen en informatie filteren.

Conclusie

Een moeilijke jeugd geeft een lastige start en kan ervoor zorgen dat het langer duurt voordat je een succes maakt van je onderneming en/of leven. Zolang je nog niet geleerd hebt bewust je eigen gemoedstoestanden en overtuigingen te vormen herhaal je immers dat wat je in je jeugd is ingeprent. Een moeilijke jeugd is in heel veel gevallen ook een enorme inspiratiebron. Het zorgt voor vuur voor verandering en iets bij te willen dragen aan de wereld en het leven van anderen. Deze passie geeft je de moed om dwars door je eigen angsten heen te gaan en iets moois neer te zetten. Tot slot heb je een groot cadeau meegekregen: jouw voelsprieten. Ze lijken soms lastig, maar ze zijn een enorm voordeel als je eenmaal weet hoe je ze kunt besturen en de weg hebt gevonden naar bewuste creatie van de grotere versie van jezelf. Als ik voor mezelf spreek zie ik het inmiddels zo: het is niet meer ondanks maar dankzij mijn ouders dat ik ben geworden wie ik ben en dat ik van mijn passie en talent succesvol mijn onderneming heb gemaakt. Als ik het kan, dan kan jij het ook! Lees verder hoe het mij verging en hoe ik mijn droom waarmaakte, ook al was dit geen instant-succes-verhaal.   xxx Kirsten          
Over de schrijver
Janet
Door

Janet

op 10 Sep 2018

Hi Kirsten, prachtig hoe jij de werking van het brein beschrijft t.a.v. onze gedachten, emoties, herinneringen. In het boeddhisme spreekt men van "imprints". Komt dit overeen met wat jij beschrijft als ervaringen die zich opslaan in het brein als herinneringen? Groetjes, Janet.

Annemieke
Door

Annemieke

op 11 Sep 2018

Hoi Kirsten, je raakt me precies op de goede plaats met je artikel. Ik houd van de combinatie van een wetenschappelijke benadering met een praktische toepassing. Ben nieuwsgierig of het ook voor mij zo eenvoudig is en haalbaar. Daar ga ik mee experimenteren. Ik ga me ook inschrijven voor je Masterclass Innerlijk Vrij Ondernemen. Tot dan!

Kirsten
Door

Kirsten

op 12 Sep 2018

Dag Annemieke leuk dat je reageert! Het principe is inderdaad eenvoudig en in de praktijk zul je merken dat het niet geheel gemakkelijk is. Wat het lastigste is, is dat je oude patroon heviger 'aan' gaat als je het gaat veranderen. Dat vertaalt zich dan in meer negatieve gedachten en bijbehorende emoties. Dan is het de kunst om te blijven zien dat het niet 'de waarheid' is die spreekt maar je oude patroon. Ik vertel er alles over tijdens de masterclass. Tot dan!

Kirsten
Door

Kirsten

op 12 Sep 2018

Hoi Janet, wat leuk om via deze weg van je te horen! Wat ik beschrijf komt inderdaad overeen met imprints. Het zijn letterlijk inprentingen in je neurologie die, als je ze blijft herhalen, op de automatische piloot gaan en dan onbewuste reactiepatronen worden. We hebben ze allemaal en ze vormen de onzichtbare vissenkom waarin we leven. Groetjes Kirsten

MASTERCLASS MOEILIJKE JEUGD TRANSFORMEREN VOOR ONDERNEMERS - Mindofyourown.nl
Door

MASTERCLASS MOEILIJKE JEUGD TRANSFORMEREN VOOR ONDERNEMERS - Mindofyourown.nl

op 20 Sep 2018

[…] Je weet dat wat je onbewust gelooft, bepaalt hoe je denkt en hoe je denkt bepaalt hoe je je voelt. Wat je dagelijks voelt, gelooft en verwacht bepaald de informatie die je uitstraalt en dit is wat je terug gespiegeld krijgt in de vorm van gebeurtenissen, omstandigheden, relaties. Klik hier om verder te lezen hoe dit precies werkt.  […]

Janet
Door

Janet

op 30 Sep 2018

Dank voor je uitleg Kirsten. Imprints vanuit het boeddhisme wordt vooral gekoppeld aan ego en karma (karmic imprints) Ik houd ervan Om boeddhistische filosofie en westerse psychologie samen te brengen. De ego-mind is tenslotte ontstaan uit onze noodzaak tot bescherming en overleving van het zelf. Het wordt steeds helderder voor mij hoe alles met elkaar verweven is.

Titia
Door

Titia

op 01 Oct 2018

Wat beschrijf je helder hoe het op neurologisch niveau werkt! Dat is voor mijn imprint van 'het allemaal precies moeten snappen' heel fijn!

Kirsten
Door

Kirsten

op 01 Oct 2018

Fijn om te horen Titia! Grappig ook: ik ben ook iemand die het graag wil begrijpen en het heeft mij persoonlijk veel geholpen om te weten 'hoe het werkt'. Dat maakt dat ik mijn patronen nu kan zien als 'patroon' en niet als wie ik ben. En dus ook als iets dat te veranderen is!

Tim
Door

Tim

op 13 Jan 2019

Hoi Kirsten, De ebook-link werkt niet (ipad - safari) Vriendelijke groet, Tim

Sandra
Door

Sandra

op 28 Jan 2019

Jammer, de e-booklink werkt inderdaad niet, ik zou het e-book toch graag ontvangen, je tekst spreekt me erg aan, omdat het precies dat is waar ik mee bezig ben... Groetjes, Sandra

Kirsten
Door

Kirsten

op 29 Jan 2019

Als je het e-book niet ontvangt, mail mij dan even, dan stuur ik je 'm alsnog toe. Ik heb de link getest en bij ons doet hij het. Het kan aan wat onvoorziene zaken liggen, dus mail mij als dat gebeurt, dan lossen we het op!

Nancy
Door

Nancy

op 15 May 2019

Goeiemorgen wauw zo herkenbaar ik had ook een moeilijke jeugd en daarna leven maar ben zeker niet de kant van mijn ouders opgegaan ik geniet van elk klein dingetje wat fijn dat ik me hierin kan herkennen en blijf heerlijk mezelf 🙏🏼

Tim
Door

Tim

op 04 Jul 2019

Hoi Kirsten, Jouw woorden zijn mooi geformuleerd, hoopvol en empowerend. Het overlevingsmechanisme van een moeilijke jeugd leidt tot gevoelige voelsprieten die een snelle overstijging van de belemmerende overtugingen juist mogelijk maken. Jij verduidelijkt de manier om dat te doen voortreffelijk. Dank je!

Meester je gemoedstoestand, wees de maker van je leven - Mindofyourown.nl
Door

Meester je gemoedstoestand, wees de maker van je leven - Mindofyourown.nl

op 09 Oct 2019

[…] een ongetrainde geest is de matrix nog bepaald door ervaringen uit je vroege jeugd. Wanneer je last hebt van je eigen matrix dan komt dat doordat hij draait op overtuigingen, […]

DE DRIE MEEST VOORKOMENDE PROBLEMEN DIE MAKEN DAT WE WILLEN VERANDEREN - Mindofyourown.nl
Door

DE DRIE MEEST VOORKOMENDE PROBLEMEN DIE MAKEN DAT WE WILLEN VERANDEREN - Mindofyourown.nl

op 03 Oct 2019

[…] Dat betekent dat we er allemaal in min of meerdere mate tegenaan lopen. Je hoeft niet eens een moeilijke jeugd gehad te hebben. Dat is wat ik ook terugzie in mijn praktijk. Het gaat niet zozeer om wat je hebt […]

Reactie plaatsen