Coachgesprekjes met (je) kinderen
04 februari 2019 

Coachgesprekjes met (je) kinderen

Naast eigenaar van Mind of Your Own ben ik moeder van drie jongens. Onze oudste zat niet zo lekker in zijn vel waardoor we samen gestart zijn met coach-gesprekjes. Kan ik dat wel doen als zijn moeder, vroeg ik me af? Het antwoord is ja! Het is een mooi proces en er is een model dat je daarbij super goed kunt gebruiken.

Eén en één is drie

De oudste was nog geen één toen wij graag nog een kindje wilden. Dat werd er niet één maar een tweeling: twee jongetjes! Surprise! Toen de ze net geboren waren, leefden we als gezin in een roes. Het was een lopende voorstelling van borsten, flesjes, luiers, boertjes, schone kleertjes en slapeloze nachten. Onze oudste zoon heeft hier last van heeft gehad. Ineens moest hij alle liefde delen. Inmiddels zijn de jongste twee zeven en een half en de oudste is negen. Hij is er nog steeds boos over en in reactie daarop plaagt hij zijn boertjes. Hierdoor is de sfeer in huis niet fijn.

Je kinderen coachen

Heel vaak hebben we met onze handen in het haar gezeten. Heel frustrerend. Met alle kennis die ik heb over veranderen en mindset zaten wij als gezin vast in een heel naar patroon. Vaak hoor je dat het niet goed is om vrienden of familie te coachen. De vraag is: waar moeten we dan heen? Er is zoveel aanbod maar wie is er echt goed? We hebben ook wel van alles geprobeerd maar niets hielp. Ik dacht: verrek, ik heb alles in huis dus we gaan het gewoon proberen. Recent zijn we dus begonnen met twee keer per week een half uurtje 'verander-gesprekjes' te houden.

Het geheime recept van gelukkige mensen: zij omarmen verandering

Daar gebruiken we de Assen van Verandering voor. Dit is een coach-model dat gebaseerd is de strategie van succesvolle veranderaars. En het gaat verbazingwekkend goed. Ik heb mijn zoontje uitgelegd dat mensen die heel gelukkig zijn weten hoe ze dingen, die niet goed werken, in zichzelf kunnen veranderen. Dat zij het recept van verandering weten. Een recept dat bijna niemand kent, maar dat ik hem nu ga leren zodat hij dat altijd kan gebruiken in zijn leven. workshop assen van verandering

Het innerlijk vuur van motivatie aanwakkeren

De eerste stap is dat je jezelf moet kunnen motiveren. Ik vroeg hem, weet jij wat dit is? Ja, dat was even moeilijk uit te leggen maar hij wist het: "dat is als je iets wil en er je er ook heel veel zin in hebt om het te doen." Yes, precies! Om te veranderen moet je het ECHT heel graag willen want je lijf wil helemaal niet veranderen. Veranderen kost energie en je lijf is er op uit om energie te besparen. Je moet dus een innerlijk vuur aanwakkeren als je wil veranderen.

De twee vuren van motivatie

Je kunt het innerlijk vuur om te veranderen in jezelf aanwakkeren op twee manieren: 1. De pijn en de negatieve gevolgen die het probleem veroorzaken onder ogen komen en voelen; 2. De vreugde en de positieve gevolgen die er zijn als je je doel hebt bereikt voor je zien en voelen. Mijn zoontje koos voor elke kant een kleur pen uit, maakte bij elke kant een tekening en schreef op wat hij niet langer wil en wat hij wil bereiken. Hieronder zijn creatie (met zijn toestemming gedeeld).

Je manier van denken heeft de gewoonte je werkelijkheid te worden

De volgende stap is doorkrijgen 'hoe' je jouw probleem doet. Hiervoor is het handig dat je begrijpt dat je jouw leven vorm geeft door de manier waarop je denkt en voelt. En dat die manier van denken en voelen de gewoonte heeft je werkelijkheid te worden. In essentie doe je dit door je manier van betekenis geven aan wat je waarneemt. Het hele concept van betekenis geven, snapt een kind van negen dit?

De magie van ECHT inzicht

Ja, na een beetje uitleg ging dat heel goed en toen werd het magisch. Hij ging ineens inzien dat de manier waarop hij betekenis geeft aan zijn broertjes hem het gevoel geeft dat zijn broertjes hem niet willen, buitensluiten en - uiteindelijk - dat hij niet goed genoeg is. Dat maakt hem zo boos dat hij ze gaat plagen, waardoor - dit is geen verrassing - ze hem niet willen hem buitensluiten en hem niet leuk vinden waardoor hij boos wordt en ze gaat plagen. Kaboem! Ineens was de cirkel rond en ik kon in zijn ogen zien dat het kwartje was gevallen.

Anders denken geeft een ander leven

Als je eenmaal doorhebt dat je manier waarop je denkt je ongewenste dingen brengt is de logische volgende stap anders denken. Samen gingen we daarom dingen bedenken die hij ook kan denken over zijn broertjes. We spraken af dat hij dat zou gaan oefenen en dat we de volgende keer zouden kijken hoe het was gegaan.

Aanmoedigen en bijstellen

De volgende keer dat we een gesprekje hadden, zijn we begonnen met aanmoedigen: wat is allemaal goed gegaan en hoe voelt dat? Super leuk om te zien dat een paar gesprekjes al zoveel goeds teweeg brengt. Te merken dat hij dit zelf had gedaan maakte hem heel trots op zichzelf. Natuurlijk ging het nog vaak genoeg zoals vroeger. Niet alles lukt in één keer. Samen gingen we kijken hoe dat kwam. Wat is de trigger en weer: wat denk je dan? Dat pasten we weer aan en is hij vervolgens weer gaan oefenen.

Mama is ook een mens met wat te veranderen

Mijn zoon geeft mij inmiddels regelmatig commentaar in de trant van: "mama, wat je mij leert moet je ook zelf doen he?!" Dan geef ik hem groot gelijk. Ook ik schiet wel eens uit de bocht en dat komt dan door mijn manier van betekenis geven. Bijvoorbeeld als ze na vier keer vragen nog steeds niet doen wat ik wil geef ik de betekenis dat ze dikke vette schijt hebben aan mij. En ja, dan wordt ik boos en ga ik ze pesten :-) Tja, de appel valt nu eenmaal niet ver van de boom he? Wat ik hier het toffe aan vind is dat we allemaal mogen zijn wie we zijn en van het leven mogen leren en dat we elkaar daarbij kunnen helpen.

Benieuwd naar de Assen van Verandering?

Het model dat ik met mijn zoon gebruik heet de Assen van Verandering. Hieronder een plaatje van hoe ik het teken op mijn flip-over. Het is een geweldig model voor meer overzicht en structuur in je gesprekken en coachtrajecten. Wil je weten hoe je ermee kunt leren werken? Kijk dan eens hier. Daar lees je de mogelijkheden. Je bent welkom om aan te haken.

Wie is de schrijver van dit blog

Mijn naam is Kirsten Schults. In 2008 heb ik de Assen van Verandering naar Nederland gebracht, nadat ik in het model getraind ben door de ontwikkelaar ervan: de Amerikaanse psycholoog en oprichter van Neuro-Semantiek, Dr. Michael Hall. Naast sociaal cultureel theoloog, hypnotherapeut, NLP master en trainer ben ik één van de zes Nederlandse Neuro-Semantiek trainers en Meta-Coaches. Ik heb de Assen van Verandering destijds geïntroduceerd bij de Academie voor Psychodynamica. Als docent ben ik daar bijna acht jaar werkzaam geweest en heb ik honderden coaches en therapeuten leren werken met de Assen van Verandering. Het model wordt inmiddels door studenten, in de vorm van een stageproject, onderwezen aan de Hoge School Utrecht. Ook is het een lesonderdeel bij het Europees Opleiding Centrum voor Paardencoaches. Inmiddels werken vele coaches, therapeuten, trainers en managers met dit geweldige model. In 2014 heb ik een online coachprogramma ontwikkeld waar ik coaches in train zodat zij er ook mee kunnen werken en niet zelf het wiel hoeven uit te vinden. Mijn methode is een verbinding tussen hedendaags hersenwetenschap, eeuwenoude mystiek, kwantumfysica en neuro-semantiek. Ik werk voornamelijk met missie-ondernemers: mensen die - door hun eigen potentieel te verwezenlijken - een bijdragen leveren aan de evolutie van het bewustzijn.
Over de schrijver
Reactie plaatsen