De acht stappen naar succesvolle verandering

Als coaching ergens over gaat is het wel het faciliteren van succesvolle verandering. Als je hier nog beter in wil worden dan is het fijn om te leren van mensen die van nature succesvol weten te veranderen. Wist je dat ze onbewust acht stappen doorlopen? Deze stappen kennen is enorm handig als je coach bent. Lees hier welke stappen het zijn en hoe ze je helpen nog effectiever te zijn. 

Je cliënt succesvol helpen veranderen kan wel eens lastig kan zijn. Je hebt wel eens momenten waarop je denkt: ik heb niet alles eruit gehaald wat erin zit…. Dit kan door van alles komen.

Je cliënt kan zoveel vertellen dat je de draad kwijt raakt. Of je wordt zelf geraakt en merkt dat je allerlei adviezen aan het geven bent, terwijl je weet dat dat niet handig is. En soms twijfel je als coach of je wel de juiste snaar raakt want niets lijkt je cliënt echt in beweging te brengen.

Cognitief psycholoog Michael Hall en master coach Michelle Duval hebben onderzoek gedaan naar succesvolle veranderaars en daaruit bleek dat ze allemaal acht stappen doorlopen. Die stappen voegden ze toe tot een model met de naam De Assen van Verandering.

Dit model hebben ze ontwikkeld om coaches en andere professionele veranderaars te helpen nog effectiever te zijn in hun werk: succesvol verandering te faciliteren.

Het is een heel handig hulpmiddel omdat het:

 1. ervoor zorgt dat je overzicht houdt op het proces waardoor je veel minder snel de weg kwijt raakt in de inhoud
 2. structuur biedt, een structuur die organisch aanvoelt omdat het klopt bij hoe we van nature veranderen
 3. je inzicht geeft waar je cliënt is met zijn aandacht waardoor je hem/haar veel beter kunt volgen en aansluit bij waar hij/zij is
 4. krachtige vragen biedt per aspect, open vragen die maken dat je cliënt zijn eigen oplossingen vindt en jij dus minder gaat invullen en adviseren.

Toen ik het zelf leerde gebruiken was het een enorme eye-opener. Ik was er zelfs zo blij mee dat ik er jarenlang les in heb gegeven aan honderden coaches en therapeuten. Ik had als coach vooral veel verschillende technieken een beetje geleerd toe te passen. Nergens was ik echt goed in. Bovendien was er altijd die vraag: welke techniek pas in nu toe en waarom? Door de Assen van Verandering kreeg ik grip op het proces achter de inhoud en voelde ik me veel zekerder. Mijn gesprekken werden ook veel effectiever.

Acht stappen naar succesvolle verandering

Succesvolle veranderaars doorlopen dus 8 stappen. Welke zijn dat?

1. Ze weten wat ze niet meer willen, wat dus voortaan willen vermijden

2. Ze weten waar ze naartoe willen, welk doel ze willen bereiken

3. Ze zorgen dat ze inzicht hebben in het beperkende patroon: weten de gedachten, gevoelens, overtuigingen etc. die het ongewenste resultaat sturen

4. Ze hebben een besluit genomen te veranderen

5. Ze hebben nieuwe effectieve gedachten, gevoelens en overtuigingen gecreëerd (een nieuwe geest)

6. Ze hebben nieuw, effectief gedrag ontwikkelt en voeren dit uit

7. Ze moedigen zichzelf aan en hebben oog voor hun successen

8. Ze kijken waar ze nog moeten bijstellen door te kijken wat er nog niet is gelukt.

Deze acht stappen heeft M. Hall onderverdeeld in vier assen met ieder twee polen. Elke as heeft zijn eigen dynamiek en taak. Wanneer we als coach onze cliënt helpen deze acht stappen te doorlopen, leidt dit tot een succesvol veranderingsproces.

Alle acht stappen op de vier assen vragen daarnaast een specifieke rol van de coach. We allemaal voorkeur voor bepaalde rollen en laten anderen liggen.

Als je als coach deze verschillende rollen bewust inneemt en de dynamiek van de assen van verandering toepast zal je merken dat je met minder moeite, sneller je cliënt helpt succesvol te veranderen.

Wat maakt de Assen van Verandering zo handig?

 • Het model is uit het leven gegrepen en dus heel herkenbaar en eenvoudig, zonder oppervlakkig of reductionistisch te zijn.
 • Het omvat de acht essentiële ingrediënten om succesvol te veranderen en geeft bijbehorende open vragen om die aspecten te doorleven.
 • Het helpt je herkennen waar je cliënt is en wat er nog nodig is om te slagen.
 • Het biedt een kapstok waarbinnen al je technieken passen
 • Het zorgt voor overzicht
 • Het helpt je uit de inhoud te blijven en te coachen op structuurniveau
 • Het zorgt ervoor dat je niet meer verdwaalt in de woorden en emoties.

Hieronder een overzicht van de acht aspecten. Je zult de stappen zeer waarschijnlijk direct herkennen.

Assen van Verandering

Handleiding

Herkenbaar en wil je meer weten over hoe je dit model kunt toepassen? Onderaan dit artikel kun je gratis een uitgebreide handleiding downloaden.

Wie ben ik?

Mijn naam is Kirsten Schults. Ik ben opgeleid aan de universiteit van Amsterdam als sociaal cultureel theoloog. Daarnaast ben hypnotherapeut,  NLP master en één van de zes mensen in Nederland die zijn getraind als Meta-Coach en Neurosemantiek trainer.

De Assen van Verandering heb ik geleerd van de Amerikaanse psycholoog en oprichter van Neuro-Semantiek, Dr. Michael Hall. Ik was destijds zelf super blij met dit model. Het was of alle kwartjes vielen en eindelijk had ik overzicht op het veranderproces. Ik begreep ook veel beter, wat ik wanneer het beste kon inzetten en waarom. Het geeft houvast zonder dat het je beperkt.

Voorheen kon ik, bovendien, nog wel eens verdwalen in de verhalen van mijn clienten, of zat ik veel te veel op de praatstoel. Dit model gaf mij houvast en leerde me zulke krachtige vragen, dat mijn clienten hun innerlijke kracht en waarheid aanboorden.

Omdat ik zo enthousiast was heb ik dit model geïntroduceerd in Nederland bij de Academie voor Psychodynamica. Als docent aan de Academie heb ik destijds in ruim zeven jaar honderden coaches en therapeuten les gegeven in de Assen van Verandering. Nu werken er vele coaches en therapeuten met dit model en delen zij mijn enthousiasme! Wil je weten hoe jij ook kunt leren werken met dit gave model kijk dan hier. 

Groetjes Kirsten

Kirsten Schults

 

 

 

 

 

 

3 antwoorden
 1. Avatar
  Koos zegt:

  De Assen Van Verandering zijn niet alleen voor de coach een handige tool om het verander proces te bewaken, maar door deze Assen uit te tekenen wordt het proces ook zichtbaar voor de coachee. Je kan als coach zelfs de coachee uitnodigen om zelf de antwoorden bij deze Assen in te vullen, al zal niet voor iedere situatie toepasbaar zijn.
  Een andere toepassing van de AVV is als tool bij veranderprocessen of teamcoaching. Hierbij gelden dezelfde voordelen als bij het coachen van een cliënt.

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] gebruiken we de Assen van Verandering voor. Dit is een coach-model dat gebaseerd is de strategie van succesvolle veranderaars. En het […]

 2. […] of ander saboterend gedrag. Iedereen heeft beperkende patronen en verlangt er soms naar om te veranderen. Ook als je een prima jeugd hebt gehad, kan last hebben van bepaalde emoties en overtuigingen. Elke […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *