Hoe je de leiding neemt over jouw onzekerheid en faalangst, ook als je al van alles geprobeerd hebt
06 maart 2020 

Hoe je de leiding neemt over jouw onzekerheid en faalangst, ook als je al van alles geprobeerd hebt

Onzekerheid en faalangst zijn de grootste dooddoeners. Ze beïnvloeden namelijk alles wat je denkt en doet. Ook je keuze om hier voor eens en altijd korte metten mee te maken. Kan ik dit wel? Is het voor mij weggelegd? Worstel je nog steeds met onzekerheid en faalangst, ondanks dat je al verschillende dingen hebt geprobeerd om het op te lossen? Dit is hoe je de leiding neemt over jouw onzekerheid en faalangst.

Wanneer onzekerheid een self fulfilling prophecy wordt

Onzekerheid en faalangst zijn een conditionering. Wanneer ze jouw levensthema bepalen worden ze de rode draad in je leven. Als dat voor jou zo is dan zul je herkennen dat je vaak dingen uitstelt die belangrijk voor je zijn. Dat projecten vaker niet echt lukken. Dat je veel energie verliest door spanningen. Hierdoor wordt onzekerheid en faalangst een self fulfilling prophecy: "zie je wel, het is niet voor mij weggelegd." Nog harder werken en nog meer het gevoel hebben dat je faalt zijn het gevolg. Met mogelijk zelfs een burnout tot gevolg.

Hoe je je voelt zegt niets over jouw potentieel

Ook al voelt het wel zo; hoe je je voelt zegt niets over wie je werkelijk bent. Nog belangrijker: het zegt niets over jouw potentieel. Ook al ben je al veertig jaar onzeker over jezelf: jouw potentieel is oneindig groot en dichter bij dan je eigen adem. Je kunt binnen nu en een half jaar vrijuit putten uit je potentieel en flow ervaren in je leven en werk. Voorwaarde is dat je leert hoe je jezelf opnieuw conditioneert. Dit is meteen de bottleneck. Dit is niet iets waarvan we weten hoe dit moet. Je leert het vaak alleen door schade en schande.

Hardnekkige patronen zijn relatief snel en eenvoudig te transformeren

En dat kan anders. Want of je het nu gelooft of niet; het is wetenschappelijk bewezen dat patronen relatief snel en eenvoudig te transformeren zijn. Je zenuwstelsel is namelijk geen vastgeroeste machine maar een dynamisch systeem. Het voert letterlijk en trouw uit wat jij invoert. Als je leert beheersen wat je invoert dan is transformatie onvermijdelijk. De sleutel is consequent zijn en doorzetten. 

Dit is hoe je dat doet

Echt blijvend veranderen doe je in drie stappen:

1. Bewust worden.
Dit gaat over doorzien wat je dagelijks in jezelf tolereert waardoor je onzekerheid en faalangst voedt en in stand houdt.

2. Dit patroon afleren. 
Dit gaat over het doorbreken van de voeding van dit patroon. In essentie gaat dit over je eigen emoties en gedachten reguleren.

3. Een nieuw patroon aanleren.
Als het over dit thema van onzekerheid en faalangst gaat, is het belangrijkste ingrediënt van je nieuwe patroon altijd eigenwaarde en zelfliefde. Dat moet op de automatische piloot komen.

De vier niveaus waarop je transformeert

Een nieuw patroon aanleren gebeurt op verschillend niveaus.
- Fysiek creëer je letterlijk een nieuw neuraal netwerk. Zenuwcellen gaan een netwerk met elkaar aan en als dat solide is vormt dat je nieuwe gewoonte.
- mentaal en emotioneel creëer je een nieuwe blauwdruk van je mindset waardoor je op een nieuwe manier betekenis gaat geven aan wat je meemaakt. Je krijgt nieuwe overtuigingen en gedachten en gaat je daardoor anders voelen en gedragen.
- op het niveau van je ziel zul je merken dat je familie- en voorouder-lijnen transformeert en familiekarma doorbreekt.
- op het niveau van het Kwantumveld kies je voor een nieuwe matrix waardoor andere mensen en omstandigheden op je pad zullen komen.


Wat er nodig is om te slagen

Jezelf opnieuw conditioneren doe je door die versie van je jezelf waar je naar verlangt dagelijks een bepaalde periode te zijn. Hoe? Door met al je zintuigen in te voelen wie je dan bent. Wanneer je dat consequent doet, kan het niet anders dan dat nieuwe verbindingen ontstaan. Je oude patroon weekt los en een nieuw patroon ontstaat. Letterlijk een nieuw neuraal netwerk. Jouw zenuwstelsel weet namelijk het verschil niet tussen inbeelding en 'werkelijkheid' en zal manifesteren wat je aan haar opvoert als werkelijkheid. Er is een mooi woord voor dit proces: ontwaakt inbeeldingsvermogen


Waaraan je merkt dat het begint te lukken

Onderzoek wijst uit dat je binnen een maand een nieuw neuraal netwerk kunt aanleggen op die manier. Hoe weet je nu dat dit werkt? Er zijn een aantal tekenen die erop wijzen dat je oude patroon afbrokkelt en je nieuwe geest voet aan de grond krijgt:
  • Op het moment dat je normaal gesproken op de kast zou gaan merk je dat je in staat bent om je eigen waarde te blijven voelen waardoor je rustig en bij jezelf blijft. 
  • Je ontdekt ineens dat je jouw oude gevoelens en gedachten al een poosje niet hebt gehad. 
  • Wanneer je die vertrouwde manier van denken en voelen probeert op te roepen merk je dat je er moeite voor moet doen om ze nog ervaren.

Een praktijkvoorbeeld

Dit is precies wat mijn cliënten ervaren. Niet alleen tijdens het coachtraject; ook nadat ze jaren geleden een coach-traject bij mij hebben gedaan. Zo sprak ik vorige week Frank weer even. Frank heeft in 2015 bij mij het coach-traject gevolgd. Hij deed mee omdat hij iets groots wil neerzetten en dit steeds maar niet deed omdat hij bang was voor kritiek en het oordeel van anderen. Recent gaf hij een training in het buitenland voor een trainingsbureau. Deze training had hij nog nooit eerder gegeven. 
Daar aangekomen bleek dat de groep compleet anders was, dan dat hem was vertelt. Normaal gesproken zou hij hiervan in paniek geraakt zijn. Voorheen worstelde Frank namelijk met angst om te falen. Nu had hij dat niet meer.

Van angst naar innerlijke rust

Frank was in staat om volledig bij zichzelf te blijven. Was in het geheel niet meer bezig met wat anderen van hem vinden of willen. Hierdoor kon hij precies bieden wat nodig was en werd de training een groot succes. Wat er is veranderd is dat hij inmiddels helemaal zichzelf kan zijn en zichzelf kan laten zien. Hij ervaart innerlijke vrede omdat hij zichzelf helemaal oke vindt. Deze innerlijke vrede is voor hem de sleutel naar zijn succes om het zijn missie is rust te brengen. Hij kon dit alleen met succes doen door deze rust innerlijk te zijn. Dat is hem in zes maanden tijd gelukt. Dat was in 2015. Inmiddels is het 2020 en de verandering die hij destijds heeft doorgemaakt is altijd gebleven.
 

Wat er mogelijk is in drie maanden

Een meer recente transformatie is die van Monica. Zij schreef vorige week haar reflectieverslag. Ze is ongeveer drie maanden onderweg. Met haar toestemming deel ik hier een stukje van haar verslag:
 
Waar stond je voordat je begon aan het coachtraject?
"Ik was doodmoe van het altijd maar hard werken en mijn best doen. Het gevoel hebben op zoek te zijn naar wat mijn plek is en mijn eigen zichtbaarheid te vergroten. Leven vanuit angst voor afwijzing. Ik had het gevoel het niet goed te doen en niet goed genoeg te zijn. Mijn eigen waarde ontleende ik aan het voldoen aan verwachtingen van anderen en door continue mijn best te doen in plaats van er te zijn. Gevoelens die ik had waren: angst, onzekerheid, minderwaardigheid, gebrek, frustratie, boosheid en verdriet, moe."
 
Waar sta je nu?
"Ik voel nu dat mijn plek er al is. Ik hoef niet meer mijn best te doen en hard te werken om mijn plek in te nemen. Dat is een hele opluchting.
Angsten zie ik als richtingwijzers naar het nieuwe wat ik nog niet ken. Het leven mag ik laten ontvouwen.
Ik hoef niet steeds hard te werken om weer een andere versie van mijzelf te creëren in de hoop dan wel te voldoen aan andermans verwachtingen. Deze vicieuze cirkel van angsten ontleden, kijken wat ik kan leren, bijsturen en weer hard werken heb ik doorbroken.
Nu voel ik mij soms bewust bekwaam en soms bewust onbekwaam wat al erg helpt om tijdig aan de bel te trekken en opnieuw te kijken waar ik sta.
Wanneer ik bewust in het hier en nu ben in verbinding met mijzelf en het universum vanuit zachtheid, liefde, gedragenheid, compassie en volwaardigheid dan merk ik dat ik veel makkelijker mijn doelen bereik zonder daar hard voor te moeten werken."

Welke successen heb je waargenomen?

1."In mijn trainingen en workshops merk ik dat ik vrijuit mijn passie kan uitdragen en contact kan maken met de anderen. Ik voel mij volledig volwaardig. Dat is heerlijk waardoor ik vooral geniet en niet meer bezig ben met hard ploeteren.

2.In mijn werk merk ik dat ik steeds minder bezig ben met de vraag of ik het wel goed doe. Ik doe mijn werk steeds meer vanuit een diep vertrouwen waardoor ik heel veel loslaat en mijn werk veel beter kan doen. Blokkades die ik zelf inzet lossen op en dat zie ik letterlijk gebeuren.

3. Het mooie is dat hierdoor mensen mij ook steeds beter weten te vinden en ik mooie feedback mag ontvangen als bevestiging op hetgeen waar ik mee bezig ben.

4. Normaliter vond ik feedback krijgen heel spannend en nu voel ik steeds meer een diep vertrouwen in mijn eigen kunnen en ben ik ook steeds beter in staat de feedback te ontvangen, zonder daar gelijk negatieve betekenissen aan te geven of streng te zijn voor mijzelf.

5. Ik kies steeds meer voor mijzelf; ik geef steeds meer mijn grenzen aan en doe dit vanuit oprechte verbinding met mijzelf.

6. Wanneer ik weer hard aan het werk ben, roep ik mijzelf tot halt en probeer te reflecteren wat ik aan het doen ben.

7. Naar de kinderen toe ben ik minder snel geïrriteerd en wanneer er iets gebeurt kan ik het steeds makkelijker accepteren en loslaten.

8. Het beeld van de strategie van mijn bedrijf wordt steeds zuiverder en ik ga er steeds meer voor staan vanuit enthousiasme en passie. Ik laat mijzelf zien."

 

Ben jij ook toe aan een soortgelijke transformatie?

Weet dan dat dit echt mogelijk is. Ook al heb je al van alles geprobeerd en loop je al meer dan dertig jaar rond met dit probleem. Bovenstaande voorbeelden laten zien dat je echt in korte tijd hele grote en wezenlijke veranderingen kunt doormaken. De gedachten dat het je niet zal lukken zijn daarom onderdeel van het oude patroon dat je dient te veranderen. Ze zijn geen waarheid maar onderdeel van het patroon dat je houdt waar je nu bent.
 
Wil je onderzoeken of dit iets is voor jou? Neem dan contact met mij op.
 
Kirsten
Over de schrijver
Reactie plaatsen