DE WEG VAN JOUW ZIEL: VAN WETEN NAAR ERVAREN EN ZIJN
09 augustus 2019 

DE WEG VAN JOUW ZIEL: VAN WETEN NAAR ERVAREN EN ZIJN

Veel mensen hebben last van schuldgevoel of ander oud zeer. Hoe is pijn een uitnodiging van je ziel? En wat heeft de esoterische betekenis van de heilige drie-eenheid (Vader, Zoon, Heilige Geest) hiermee te maken? Dit is een tweede blog in een serie over de werkelijke betekenis achter bekende Christelijke concepten. Het vorige blog ging over de betekenis van zonde en vergeving.

De weg van jouw ziel: van weten naar ervaren en zijn

In religieuze en spirituele tradities zoals het Christendom wordt gesproken over de heilige drie-eenheid. Om heel eerlijk te zijn heb ik er zelf nooit zoveel van begrepen. Ik vond het veel te abstract, kon het niet op mijzelf betrekken. Totdat ik de meer mystieke benadering er van tegenkwam. Toen begreep ik dat deze drie-eenheid verwijst naar weg van je ziel; de evolutie van bewustzijn. Dit is de esoterische betekenis van de drie-eenheid:
1. Vader= Weten Dit is het domein van pure kennis, puur bewustzijn, puur potentieel. In het Christendom wordt dit 'God' of 'de Schepper', 'De Eeuwigheid' of 'het Absolute' genoemd. De kwantumfysica noemt dit gebied van pure energie 'the Unified Field' of gewoon 'het veld'. Einstein noemde het 'ether', net als de oude Grieken. 2. Zoon= Ervaren Dit is de wereld van de uiterlijke verschijningsvormen. Van polariteit, subjectieve ervaringen en relativiteit. In theologische termen is dit, waar 'de Zoon' leeft. Er is niet één Zoon van God. Wij mensen zijn allemaal zonen en dochters van God. Dit gaat over ons. Wij komen voort uit God/ Bron/het veld. We zijn gemaakt van dezelfde kwaliteiten maar leven op aarde. Wij kunnen vanuit het niets (of het 'Al') realiteiten scheppen en doen dit door zijn vrije wil te gebruiken: door te willen en te kiezen.
3. Heilige Geest= Zijn Dit is het gebied waar weten (pure kennis en potentie) en ervaren elkaar ontmoeten. Waar ze integreren, doordat de wereld van verschijningsvormen weer verbonden is met haar Bron. Dit ontstaat wanneer wij (Zonen en Dochters) via onze ervaringen ons herinneren, wie we in essentie zijn: puur bewustzijn, pure potentie, God (Een Ongewoon Gesprek met God- Neal Donald Walsch 1998 p. 38).

Waarom pijn nodig is

Bovenstaande opeenvolging van Weten, Ervaren en Zijn is de weg van je ziel. Het is de evolutie van bewustzijn in een notendop. Dit is wat jij en ik hier komen doen: door ervaring je weer herinneren wie je werkelijk bent. Je kunt pas ervaren, wie en wat je bent als je hebt ervaren, wat je niet bent. Je kunt pas eenheid voelen als je weet, hoe afgescheidenheid voelt. Zoals Neal Donald Walsch schrijft in zijn boek 'Een ongewoon gesprek met God':
“God schiep het universum waar relativiteit en polariteit heerst en gaf ons het vermogen te kiezen zodat wij via onze keuze zelf konden ontdekken wie wij werkelijk zijn. De aanwezigheid van polariteit is essentieel: we kunnen immers pas ervaren wat licht is wanneer we duisternis hebben gekend. En we kunnen onszelf pas scheppen als we onszelf eerst hebben vernietigd. Onze taak is niet om iets te leren (omdat we feitelijk alles al weten). Het enige doel van je ziel is zich te herinneren wie wij zelf en anderen werkelijk zijn en anderen helpen zich dit te herinneren. (Een Ongewoon Gesprek met God - Neale Donald Walsch 1998 p.32).

Pijn is je grootste bondgenoot op weg naar zelfverwezenlijking

Pijn, verlies, mislukking, afwijzing, wanhoop, frustratie en alle andere 'negatieve' ervaringen zijn daarom onmisbare ervaringen voor je ziel. Ze helpen je herinneren wat en wie je werkelijk bent. Ze zijn je grootste bondgenoot op weg naar zelfverwezenlijking. Je leed en mislukkingen zijn de sleutel naar het vermogen om je licht voluit te laten schijnen! Hoe dan, zul je je misschien afvragen?

Negatieve ervaringen zijn uitnodigingen van je ziel

Alle ervaringen waar je je slecht voelt, klein, onveilig, gefrustreerd, zijn een uitnodiging aan jou om dieper te kijken en te ontdekken wie jij werkelijk bent. Je te herinneren aan je eenheid, aan je volmaaktheid, aan je ongelimiteerd potentieel. Ze vragen je om verder te kijken dan de uiterlijke omstandigheden. Je er niet meer door te laten betoveren. Te zien, dat ze niet de werkelijkheid vertegenwoordigen maar slechts jouw percepties op de werkelijkheid. De waarheid is dat wij puur potentieel zijn. Dat wij mensen elke werkelijkheid kunnen creëren die we maar willen. Dat we alles waar we naar verlangen al zijn. Op die manier is een negatieve ervaring dus een richtingaanwijzer voor die versie van de werkelijkheid waar je ziel naar verlangt. Zo ontdekte ik dat mij schuldig voelen een uitnodiging is om onvoorwaardelijke liefde te zijn. Ik train mezelf erin om elke keer als de emotie schuld in mij opwelt, mijn aandacht te richten op onvoorwaardelijke liefde. Hoe vaker ik dat doe, hoe meer automatisch ik die staat van onvoorwaardelijke liefde oproep. De grootste uitdaging is dat wat we waarnemen met onze zintuigen niet zo serieus te nemen.

De werkelijke betekenis van Satan

Onze gehechtheid aan onze zintuiglijke ervaringen en de uiterlijke omstandigheden van ons leven is de symbolische betekenis van de Duivel. Satan is een aanduiding voor de uiterlijke wereld van verschijnselen. De wereld van je zintuigen, die je hypnotiseert en laat geloven dat je afgescheiden en alleen bent. Dat anderen je iets kunnen aandoen, dat er iets aan je ontbreekt. Terwijl de waarheid is, dat niemand je ooit iets kan afnemen of iets kan aandoen, dat je alles al hebt en bent en dat je verbonden bent met alles wat bestaat.

Het verschil tussen pijn en lijden

Pijn kan je niet voorkomen. We worden allemaal geconfronteerd met afscheid, frustratie en ziekte. Lijden ontstaat wanneer je dat, wat gebeurt afweert of wanneer je verhalen bedenkt over de pijn, die afbreuk doen aan wie je werkelijk bent. Bijvoorbeeld wanneer je onvoldoende klanten/cliënten hebt en nauwelijks kunt rondkomen. Je kunt je hier hevig tegen verzetten en bedenken, dat het komt omdat het succes niet voor je is weggelegd. Dat je waarschijnlijk ook gewoon niet goed genoeg bent en anderen dit onbewust aanvoelen. Deze manier van verhalen vertellen aan jezelf is het recept om te lijden. Je kunt ook met je aandacht bij de situatie blijven en vragen wat de achterliggende bedoeling is. Welke waarheid probeert door te komen in jouw leven? Welk nieuw inzicht vraagt om aandacht?
xxx Kirsten
Over de schrijver
Titia
Door

Titia

op 16 Aug 2019

Lieve Kirsten, wat een fantastische blogs schrijf je! De drie-eenheid zo uitgelegd voelt zo mooi en maakt daarmee het ritueel van een ‘kruisje slaan’ weer waardevol! Ik heb gewoon zin dit ritueel in ere te herstellen. Er is een wijze pastoor aan jou verloren gegaan ;-). Hoewel je op deze manier vast meer bereik hebt! Amen!

Wendy
Door

Wendy

op 15 Aug 2019

Hoi Kirsten, Dank je wel voor je fijne blog! Toen ik het las, had ik steeds dat o ja gevoel. Omdat ik Neal ook eerder heb gelezen en ook omdat ik de esoterische denkwijze zo goed kan voelen.. Zo kan ik het me weer beter her-inneren 🙏✨😘

Janet
Door

Janet

op 15 Aug 2019

Kirsten, wat een prachtig blog. Moet het even op me in laten werken, maar het resoneert absoluut. Dank dank dank en liefs, Janet 🙏

Kirsten
Door

Kirsten

op 04 Sep 2019

Bedankt voor jullie lieve en leuke reacties! En @Titia ik heb het op een blauwe maandag overwogen, toen ik theologie studeerde maar ik voelde er uiteindelijk toch niets voor. De kerk is voor mij niet de plek. Wat fijn dat ik jou en jullie kan inspireren!

Mario
Door

Mario

op 02 Nov 2022

Dank je wel voor de mooie verwoording Kirsten. Ik heb de boeken jaren geleden gelezen van Walsh en was op zoek naar de werkelijke betekenis vd drie-eenheid en jouw heldere uitleg hier herinnerde mij daaraan. Laten we daarom de woorden ''vader, zoon en heilige geest'' woorden dagelijks herhalen om bewuster te zijn van de dagelijkse realiteit die wij creeren en waar wijzelf verantwoordelijk voor zijn. Liefs Mario

Reactie plaatsen