DE ECHTE BETEKENIS VAN ZONDE EN VERGEVING

Ook als je niet Christelijk bent opgevoed – zoals ik – zijn we onbewust toch beïnvloed door Christelijke waarden en concepten. Onze cultuur is er namelijk mee doorspekt. Twee belangrijke concepten zijn ‘zonde’ en ‘vergeving’. De echte betekenis ervan is krachtgevend en inspirerend en verwijst -verrassend genoeg – naar de fundamentele universele wet van aantrekking. Wist jij dat?

ESOTERIE: GOD BINNENIN JE

Het is opmerkelijk: ondanks dat ik een bloedhekel had aan alles wat maar met de Kerk te maken heeft (ik kreeg al jeuk van de naam Jezus) ben ik als twintigjarige Theologie gaan studeren. Waarom? Omdat er bij de Universiteit van Amsterdam de leerstoel Westerse Esoterie was. Esoterie is de mystieke kant van religie en verwijst naar God in jezelf. God, niet als man met grijze baard in de wolken (wie verzint zoiets?) maar God als scheppende energie, universeel bewustzijn, kwantumveld.

BEKRACHTIGEN VERSUS BESCHULDIGEN

De esoterische uitleg van Christelijke principes is begrijpelijk en bijzonder inspirerend. In plaats van beschuldigend, onbegrijpelijk en ontkrachtend. Veel van mijn klanten hebben op één of andere manier nog steeds last van hun Christelijke opvoeding. Het gevoel zondig te zijn zit er diep in waardoor ze niet in zichzelf en hun passie durven geloven. Het is daarom hoog tijd om de twee principes die hieraan te grondslag liggen in het licht van ons bewustzijn te plaatsen en te zien wat ze eigenlijk echt betekenen.

DE ECHTE BETEKENIS VAN ZONDE EN VERGEVING

Volgens Neville Goddard, de Amerikaanse mysticus uit de vorige eeuw, betekent zonde en vergeving het volgende: “… Sin means missing one’s mark in life, falling short of one’s ideal, failing to achieve one’s aim. Forgiveness means identification of man with his ideal or aim in life. Mans’ ability to identify himself with his aim… This is the work of awakened imagination, the supreme work….” (Awakened Imagination p.35).

DOEN WAARVOOR JE GEKOMEN BENT

De echte betekenis van leven in zonde is niet doen waarvoor je gekomen bent. Jouw idealen, je doel, je passie niet leven. Je bestemming missen. En vergeving betekent jezelf zien, voelen en ervaren alsof je je volledig doet waarvoor je gekomen bent. Invoelen in die versie van jezelf dat je jouw bestemming WEL leeft. Het voertuig hiervoor is jouw ontwaakte inbeeldingsvermogen. Dit toepassen is je echte werk. Dit is waarvoor je gekomen bent.

Bijzonder inspirerend vind je ook niet? Hoe is het voor je, te lezen over de echte betekenis van zonde en vergeving? De vraag reist nu natuurlijk: wat is jouw passie? Waar verlang jij ten diepste naar? Weet je dat? Durf je het toe te staan? Jezelf ervoor te openen? Of heb je het nog niet helder? Ben je verleert het überhaupt te voelen? Vertel me hoe jij erin staat en wat je nodig hebt. Dan neem ik het mee in mijn volgende blog. Misschien heb je het wel helder en leef je er ook al naar. Leuk als je deelt hoe JIJ dat doet, zodat we elkaar kunnen inspireren.

xxx Kirsten

 

6 antwoorden
 1. Kirsten
  Kirsten zegt:

  Hoi Magrieta,
  Ja zeker!
  – Secrets of the lost mode of prayer- Gregg Braden
  – The Isaia Effect – Grege braden
  – Becoming Supernatural – Joe Dispenza
  – Feeling is the secret – Neville Goddard ( en al zijn andere boeken)

 2. Kirsten
  Kirsten zegt:

  Lieve Margriet, bedankt voor je uitgebreide reactie. En zo herkenbaar. Angst voor straf hoort er inderdaad bij. Ik reageer nu even kort. Neem jouw vragen en verhaal mee in mijn volgende blog. In het kort doe ik het zelf zo: ik zoek naar de uitnodiging achter mij schuldig voelen of in jouw geval: angst voor straf. Voor mij voelt de uitnodiging achter schuldig zijn als een verlangen naar onvoorwaardelijke liefde. Daar reik ik dan naar uit. Dat voel ik in. En dat helpt. Wat zou een uitnodiging zijn achter angst voor straf? Gekoesterd worden? Gedragen? De sleutel is die kwaliteit in jezelf oproepen. Wordt vervolgd! En juist fijn dat je jouw verhaal hier deelt want zo kunnen anderen het ook lezen en zich erin herkennen. Dus voel je vooral niet schuldig over het posten hier :-) xxx Kirsten

 3. Avatar
  Margriet (Madelief Libelle FB)) zegt:

  Zonde, schuld én STRAF!
  Lieve Kirsten,
  Bedankt voor het schrijven en toesturen van deze voor veel mensen erg belangrijke blog!
  Ik ben erg christelijk opgevoed en heb alles wat dit geloof zegt tot in mijn 18e “als van mezelf” meegedragen.
  Toen zag ik gelukkig het licht; dit alles (wat uitdroeg) wàs en IS alléén van mijn ouders en er zat eigenlijk niets van mezelf bij. Omdat ik er van jongs af aan mee geïndoctrineerd ben, bleek het zeer
  moeilijk om je eigen ideeën en geloof te gaan ontdekken (vanuit een geïndoctrineerde geest en sterke waarden en afkeuring voor hiervan afwijken).

  Naast me schuldig voelen, heb ik ook veel angst voor gestraft worden, wanneer je niet goed bezig bent.
  Iedere keer wanneer ik lichamelijk klachten heb of ziek wordt, koppel ik het aan alsof het straf van god is (die mij daarmee “een lesje zou willen leren” voor mijn “zonden”. Doordat deze oude angst dan opspeeld, gaat het psychisch ook altijd slecht met me en kan ik me hiervan moeilijk distantiëren. Ik voel het als mijn schuld én moet blijkbaar ook gestraft worden. Ik krijg dit in een diepere laag niet uit mijn systeem, terwijl ik ondertussen echt wel beter weet; ik kan het (nog) niet voelen.
  Deze angst trekt me naar beneden en haalt me vaak uit mijn “positieve flow”. Door me (on)bewust af te blijven vragen waarom ik “gestraft” zou moeten worden met ziekte. gestraft worden betekent voor mij dus ook dat ik iets verkeerd doe/ zondig ben EN zou dit ook mijn schuld zijn. De wet van aantrekking, zou hierdoor in mijn denkschema ook een negatieve invloed op hebben. Want ik voel me hier ook verantwoordelijk voor, voor het aantrekken van deze klachten/ ziekten. Dan is het dus dubbel mijn “eigen schuld”; dat ik dit zelf in mijn leven creëer/aantrek, wordt mij dan logischerwijs helemaal teveel..
  Ik wil ik uiteraard af van deze verlammende angst. Ik ging even zo lekker na “de Transformatie Challenge”, maar nu ik ziek ben kom ik even niet meer op het voor mij bedoelde juiste pad. Kan je me hierin wat op weg helpen, door tips en advies?
  Alvast dank voor je reactie. Lieve groet van een bange Margriet.
  (Sorry dat ik het hier heb geplaatst ipv gemaild..)

 4. Avatar
  Magrieta zegt:

  Echt een super inspirerende blog!
  Jaren geleden trok de esoterie mij al sterk .. NLP , persoonlijke ontwikkeling in combinatie met jouw uitleg maakt dat veel nu op z’n plek valt voor mij ..
  Ps. Heb je nog leuke vakantie leestips hierin ..

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Veel mensen hebben last van schuldgevoel of ander oud zeer. Hoe is pijn een uitnodiging van je ziel? En wat heeft de esoterische betekenis van de heilige drie-eenheid (Vader, Zoon, Heilige Geest) hiermee te maken? Dit is een tweede blog in een serie over de werkelijke betekenis achter bekende Christelijke concepten. Het vorige blog ging over de betekenis van zonde en vergeving. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *