De kracht van pijn, verdriet en frustratie
Kirsten
28 januari 2014 

De kracht van pijn, verdriet en frustratie

Pijn, verdriet en frustratie zijn belangrijke succesfactoren in een veranderproces. Het is een signaal van je lichaam, geest en ziel dat je huidige situatie niet strookt met hoe je het graag zou willen hebben. Negatieve emoties kunnen zelfs een sterk motiverende kracht zijn, wanneer we ze bekijken vanuit het juiste perspectief. Toch is vaak onze eerste (onbewuste) reactie op pijn, verdriet en frustratie dat we het weg willen hebben. Als gevolg daarvan gaan we oplossingen verzinnen, naarstig zakdoekjes pakken, troosten. We reageren met een soort verkramping en afweer in plaats van ons nieuwsgierig te openen. Aanwezig zijn bij pijn, verdriet en frustratie In het model De Assen van Verandering, waarvan je hier het template kan opvragen, worden pijn, verdriet en frustratie geplaatst bij motivatie op as 1. Negatieve emoties geven inzicht in de dingen die belangrijk zijn als je er rustig en aandachtig bij aanwezig kunt blijven en je de ander uitnodigt om de hele situatie te ervaren zoals ie is. Vragen die hierbij helpen zijn:
  • voel dat maar even
  • sta daar maar even bij stil
  • hoe voelt het om hierbij stil te staan?
  • merk maar dat het zo voor je is momenteel
Pijn, verdriet en frustratie als motivator Wanneer je het voorgaande de tijd hebt gegeven kan je een stapje verder gaan en de negatieve emoties aanwenden als motiverende kracht. Vragen die hierbij helpen zijn:
  • wat realiseer je je nu?
  • stel je voor dat je dit niet verandert, welke deuren sluiten dan voor je?
  • welke negatieve consequenties heeft het als je hier niets aan doet?
  • wat is daar precies bezwaarlijk aan?
  • past dit bij de visie die je voor jezelf hebt?
  • wil je dit als erfenis nalaten?
Het effect hiervan is dat je heel sterk gaat voelen: ho eens even: DIT WIL IK NIET!. En dat is precies wat je wilt bereiken. Je wilt een sterk 'weg van energie' opwekken. Deze energie veroorzaakt een duwende kracht die in beweging zet. En in beweging komen is nodig als we willen veranderen. Wil je meer van dit soort vragen? Hier vind je een uitgebreide lijst. Zijn negatieve emoties taboe? Er is wel eens met ontzetting gereageerd door cursisten bij het horen van dit soort vragen. "Mag je dit vragen?!" "Je moet je cliënt toch juist uit de put helpen en er niet in duwen?" Of je dit van jezelf mag vragen hangt deels af van je eigen mindset rondom pijn, verdriet en frustratie. Wat geloof jij hierover? Welke betekenis geef je eraan? Welke associaties heb je erbij? Als je het moeilijk vind om rustig aanwezig te blijven bij negatieve emoties is het zinvol om dit te onderzoeken. Als je graag goed wilt zijn in het begeleiden van verandering dan is dit namelijk een wezenlijk aspect. Hier vind je een mooie oefening die je hierbij helpt. Wat is jouw visie hierop en ervaring hiermee? Ik heb zelf veel van mijn reactie op pijn geleerd tijdens mijn bevallingen. De eerste keer verkrampte ik volledig en ging ik in verzet tegen de pijn. De tweede keer kon ik er heel bewust bij aanwezig blijven. Het verschil in uitkomst was verbluffend! Na de eerste bevalling was ik uitgeput en volledig in rep en roer. Na de tweede bevalling voelde ik me gelukzalig en fit. Deze ervaring heeft me doen inzien wat een wijsheid mijn lichaam heeft en dat mijn geest hierop een verstorende werking kan hebben als ik het toesta. Ik zou het leuk vinden om jouw visie op pijn, verdriet en frustratie te horen. Hoe ga jij met aanwezige negatieve emoties om? Wat helpt jou om negatieve emoties toe te staan? Hoe maak jij gebruik van de energie van negatieve emoties bij je cliënten? Jouw reactie zie ik graag tegemoet. Ps. Bekijk hier het Assen van Verandering Coach Spel Nieuwe Geest Coach Spel - Assen van Verandering
Over de schrijver
Kirsten
Antia Siks
Door

Antia Siks

op 02 Feb 2014

Er is niets mis met pijn, verdriet en frustratie, het is slechts een signaal hoewel het soms wel een erg heftig signaal kan zijn. Mijn ervaring heeft me geleerd dat wanneer ik de pijn, verdriet of frustratie toesta er te zijn en er doorheen ga door het volledig te voelen en te accepteren, ik er het snelste doorheen kan gaan. Wanneer ik dit bewust doe weet ik wat het veroorzaakt heeft en waar ik naar heb te kijken. Tranen en 'negatieve' emoties zijn niet voor iedereen gemakkelijk te hanteren en te accepteren maar het hoort er gewoon bij. En wat zou je kunnen doen om je weer blij en opgetogen te voelen? En dat hoeft niet acuut geregeld te worden zodat de tranen verdwijnen. Tranen kunnen heel helend zijn zolang je er niet in verdrinkt.

Reactie plaatsen