Waarom naar je gevoel luisteren een vergissing is
11 mei 2016 

Waarom naar je gevoel luisteren een vergissing is

"Mijn lijf reageert heftig wanneer ik iets wil gaan doen wat nieuw is. Dit voelt niet goed en ik wil wel graag luisteren naar mijn lijf. Hoe weet ik wanneer de stem in mij afkomstig is van mijn hart (mijn hogere zelf) of van mijn hoofd?"

Dit was één van de vragen die ik terug kreeg na mijn mail over welke oplossing je terug wilde zien in de serie over voor de dromen gaan en doorpakken. Dit 'willen luisteren naar ons gevoel' is 1 van de grootste redenen dat we vastlopen. Tijdens de 8 jaar dat ik les gaf aan coaches en therapeuten heb ik dit heel vaak gezien. Juist zij hebben geleerd dat je moet luisteren naar je gevoel en dit is soms hun grootste valkuil. Dit is dus precies het onderwerp wat we direct aansnijden! Nanda is gezins- en persoonlijk coach en ze heeft een reis naar Peru gemaakt die haar leven heeft veranderd. Over die innerlijke en uiterlijke reis heeft ze een boek geschreven ‘Hoe ver ga jij om thuis te komen bij jezelf’. Nanda wilde haar boek uitbrengen. Dat was begin 2015 en begin 2016 was het nog niet gebeurd. Ze stelde het steeds maar weer uit. "Niet afmaken waar ik aan begin." Deze gewoonte was bij haar, zo lang ze zich kon herinneren. En dit patroon stond haar nu meer dan ooit in de weg en het veranderde niet door een stem in haar die zei: “dit hoort nu eenmaal bij me." Toen werd ze 1 van de 5 coaches in mijn pilot-groep. Zij leerde werken met de e-course ‘Een Nieuwe Geest in 28 Dagen’ en is nu 1 van de 5 ‘Nieuwe Geest Coaches’. Onderdeel daarvan was het doen van de e-course. Ze nam het 'uitstellen' als patroon dat ze ging veranderen en het uitbrengen van haar boek als doel. Half april lanceerde ze haar boek!

Wat zorgde ervoor dat ze door pakte? Nanda leerde dat ze niet moet luisteren naar haar gevoel/emoties.

Haar gevoel/emoties vertelden haar dat ze zich maar beter onzichtbaar kon houden. Dat het een slecht idee is om met je kop boven het maaiveld uit te komen, om zichtbaar te zijn. Haar hele lijf speelde op als ze er alleen al aan dacht dat ze zou spreken over haar boek. Laat staan dat anderen het zouden lezen. Als Nanda naar haar emoties had geluisterd was dit boek er nu nog niet. Je gevoel/emoties worden bepaald door je gedachten, je overtuigingen, je conclusies, verwachtingen, betekenissen en de taal die je gebruikt om betekenis te geven aan wat je meemaakt. Deze gedachten-patronen gaan grotendeels onbewust. We denken ze zoals we dromen: we hebben vaak niet eens door wat we denken. Nanda leerde de gedachten die ze onbewust had bewust maken en ze leerde wat emoties zijn en hoe ze ontstaan. Zo kon ze de dingen doen die nodig waren - ook al voelde het (nog) niet goed. Emoties zijn geen richtingaanwijzers voor DE WAARHEID. Ze zijn het product van onze gedachten-patronen uit het verleden. Ze voelen alleen maar 'waar' omdat je ze gewend bent. Ze zijn de vissenkom waarin je zwemt en je zwemt er al zo lang in dat je niet eens meer door hebt dat je in een kom zwemt en niet in de oceaan. Maar die kom is niet je potentieel. Dat is de oceaan en het wordt tijd om te springen! Gedachten-patronen komen voort uit ervaringen die we eerder in ons leven hadden (ze stammen vaak uit onze kindertijd). Ze zijn commando's aan ons zenuwstelsel en zorgen ervoor dat we ons op een bepaalde manier voelen en gedragen. Hoe je je gedraagt bepaalt uiteraard wat je bereikt in je leven. Als je verandering wilt en je wacht eerst totdat 'het goed voelt', kun je wachten tot je een ons weegt. Iets doen wat je niet gewend bent voelt (in het begin) nooit goed. Het voelt vaak zelfs bijzonder onaangenaam. Effectieve mensen weten dit: ze doen wat nodig is, ook al voelen ze zich bang, moe, ongemotiveerd, onzeker, nerveus of op een andere manier onwel. Wil je veranderen? Doe dan waarvan je weet dat je het moet doen en laat je er niet vanaf brengen door gevoelens of gedachten. Ze zijn geen mystieke boodschappers die ons vertellen wat we zouden moeten doen. We zijn volledig vrije wezens die gemaakt zijn om ons eigen leven vorm te geven. Gevoelens en gedachten zijn slechts patronen uit het verleden. Je kunt ze veranderen. Ja maar... Nu hoor ik je al denken: "ja maar ik moet toch juist naar mijn gevoel luisteren? Dat is toch juist goed, om uit je hoofd te komen en naar je gevoel te luisteren?! Ik doe alleen nog maar wat goed voelt!" Dit is een veel gehoorde redenatie. Zeker bij 'spirituele mensen' maar het is een misvatting. Wat jij misschien bedoelt is dat je naar je intuïtie wilt luisteren en er is een groot verschil tussen intuïtie en gevoel. Je intuïtie is een stille stem op de achtergrond die je influistert dat er een auto uit die oprit komt die te hard rijdt of dat je je had voorgenomen om in het NU te leven. Je gevoel/emoties zijn vaak een oorverdovend orkest van luidruchtig en venijnige criticasters die je vertellen wat je wel en niet moet doen. Eerst goedschiks maar desnoods kwaadschiks. Alles om je maar in je hok te houden zodat je niet verandert. Nanda is een expert en een voorbeeld voor anderen in het luisteren naar je intuïtie. Naar je intuïtie luisteren is belangrijk. Het is de stem van je hogere zelf, je ziel en je beschermengeltjes. Naar je gevoel (lees je emoties) luisteren moet je afleren als je plannen hebt die je alleen kunt bereiken als je boven jezelf uitstijgt. "Ja maar hoe doe ik dat dan? Ik kan toch niet zomaar over mijn gevoel heen walsen? Als ik mijn gevoel negeer voel ik me zo onaangenaam, dat lijkt me geen oplossing?" Klopt! Over twee dagen ontvang je de volgende inspiratiemail waarin ik je hier een oplossing voor geef. Bovendien gaan we dan verder over hoe je daadwerkelijk blijvend kunt veranderen. Heb je ondertussen vragen of wil je jouw ervaringen delen? Laat ze hieronder achter en ik kom bij je terug. Tot snel! Hartelijke groet, Kirsten Schults Kirsten Schults Coachtraject Schermafbeelding 2016-05-11 om 09.08.55 Schermafbeelding 2016-05-11 om 09.09.08
Over de schrijver
Nicole
Door

Nicole

op 11 May 2016

Precies wat mij tegenhoud om verder te gaan: angst, mijn 'gevoel' roept nee! Vertrouwd 'voelt' goed maar brengt me geen stap verder. Ik durf niet....

Kirsten
Door

Kirsten

op 11 May 2016

Hoi Nicole, zoooo herkenbaar! Dit is hoe het voor ons allemaal voelt. Ook voor de super doorpakkers, zij voelen die angst ook. Waar zij in verschillen is hoe ze reageren op hun gevoel. Wat zou je helpen denk je? Waar heb je behoefte aan?

Marina
Door

Marina

op 16 May 2016

Hoi Kirsten ,wat mij opvalt bij mezelf en terug kerend patroon is,is wanneer ik van iemand hou en geirriteerd ben omdat ik niet begrepen wordt,kan ik mij hier erg boos om maken als dat blijft duren .Zo erg dat ik vanuit mijn emotie dan maar breek met die persoon ,omdat dit teveel voor me is ...dit gevoel is dan sterker dan mijzelf waardoor het een echte opluchting is als ik dan vaarwel kan zeggen tegen die persoon.Achteraf heb ik er dan wel spijt van , maar zo doe ik dat iedere keer opnieuw als ik me bedrogen voel ,onbegrepen voel ,of onterecht beschuldigd wordt.... dan breek ik de relatie..... ik weet ondertussen wel dat deze gevoelens vanuit mijn kindertijd komen, maar doe dit,in reactie telkens opnieuw , mijn gevoel hierin is dan sterker dan mezelf.... maar inmddels ben ik 57 en nog steeds single omdat ik telkens breek.... een nieuwe geest ??? dan leer ik waarshijnlijk om daar anders op te gaan reageren ????

kirsten
Door

kirsten

op 16 May 2016

Dag Marina, je kunt inderdaad leren dit oude, beperkende patroon af te leren en een nieuwe manier van doen aan te leren, zodat je anders gaat reageren op je partner. Dat vraagt een innerlijke transformatie. Als je wilt onderzoeken of de methode van 'een nieuwe geest' voor jou geschikt zou zijn, laten we dan even tijd vrij maken om te bellen. Je mag me je nummer en een paar mogelijke data en tijden mailen, dan neem ik contact met je op.

Reactie plaatsen