Hoe ik van bang naar innerlijk vrij ging ondernemen
21 november 2016 

Hoe ik van bang naar innerlijk vrij ging ondernemen

Jarenlang was ik bang niet goed genoeg te zijn, betrapt te worden en dat 'het' niet voor mij is weggelegd. Het resultaat was dat ik lang veel te weinig verdiende en veel te hard werkte. Nog harder werken, alles leren over sales en marketing en super goed worden in mijn vak zorgde niet voor de omslag. Daar was iets voor nodig wat voor de hand ligt maar tegelijk onze grootste uitdaging is.

Ik zou me niet laten beperken door angst maar ondertussen...

Ik weet het nog goed: ik was zeventien en beloofde mijn vriendje dat ik (in tegenstelling tot de - in mijn ogen - sneue ouders) mij NOOIT zou laten beperken door mijn angst. Het zou mij niet gebeuren dat ik mijn dromen niet waar zou maken alleen maar omdat ik bang was. Aan mijn woord heb ik me gehouden. Maar het is anders gelopen dan ik me toen had voorgesteld. Ik ging naar de universiteit, waar ik altijd bang was dat ik ontmaskerd zou worden dat ik dom was. Pas toen ik afstudeerde met een acht als eindcijfer twijfelde ik hieraan voor het eerst. Ik werd hypnotherapeut, NLP master en Neuro-semantiek trainer, voortdurend bezorgd dat ik nooit goed genoeg zou kunnen worden. Ik startte mijn eigen bedrijf, terwijl de stem van mijn vader vanaf mijn schouders aanhoudend fluisterde: "een eigen bedrijf, dat is toch niets voor jou?" Ik ging les geven aan coaches en therapeuten en voor grote klassen staan, doodsbenauwd om betrapt te worden. Daar voor de klas zag ik het ineens duidelijk.

Iedereen die van zijn passie zijn werk maakt heeft op zeker moment last van hetzelfde

In de jaren waarin ik honderden coaches en therapeuten les heb gaf, trainde en coachte viel één ding het meeste op: bijna iedereen had één of meer van de volgende beperkende overtuigingen:
  • "wie zit er nu op mij te wachten?"
  • "ik doe er niet toe"
  • "ik ben een fraudeur"
  • "‘het’ is niet voor mij weggelegd"
  • "het lukt me nooit"

Nog meer opleidingen volgen en je bekwamen in sales en marketing is niet de oplossing

Dit soort overtuigingen maken dat je je klein voelt en het succes (of zelfs het starten) van je praktijk saboteert. Niet zelden sprak ik coaches die jaren achter elkaar de ene opleiding na de andere deden maar succesvoller werden ze niet. De somberheid, moedeloosheid, wanhoop en vaak grote vermoeidheid die deze desillusie met zich meebrengt is groot. Ik heb uiteindelijk ontdekt dat het een groot misverstand is, te denken dat je van je praktijk een succes kunt maken door te leren verkopen, te ‘winnen met webinars’, online programma’s aan te bieden of flitsende salespagina’s te schrijven. De beloften van deze business coaches zijn zo aantrekkelijk en groot maar als je niet in jezelf gelooft, gaan ze je niet verder helpen.

Het probleem is dat we niet consequent toepassen waarvan we weten dat het werkt

Het was op een zaterdagavond, toen ik alleen thuis was en de documentaire van Tony Robbins ging kijken. Ineens sprak hij direct tot mij en het werd me kristalhelder: IK LEEF MIJN EIGEN MISSIE NIET. Ik leer het anderen, ik weet er alles van maar echt consequent toepassen wat ik weet dat werkt vermijd ik. Het werd me ook ineens zo helder waarom: als ik dat wel zou doen zou ik onvermijdelijk GROOTS worden en als ik daaraan dacht kromp ik ineen van angst. Ze zullen me uitlachen. Beschimpen. Ik zal alleen zijn. Allemaal oude angsten en verhalen waarvoor ik alle kennis, ervaring en tools in huis heb om ze te veranderen. Ik heb er nota bene een super uitgebreid online programma voor gemaakt!

De enige echte voorwaarde om succesvol te zijn

Vanaf dat moment heb ik de knoop doorgehakt: ik besloot elke dag minstens anderhalf uur te besteden aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Meer specifiek:
  • intunen op die versie van mezelf waarin ik mijn missie al heb bereikt;
  • de blokkerende emoties en gedachten onder ogen te komen. Vanaf dat moment zat ik elke ochtend om half zes beneden op de bank. Kopje thee erbij, poes op schoot, opschrijfboekje in de hand en ogen dicht. Wat ik al wist werd toen mijn eigen ervaring: de enige voorwaarde om succesvol te zijn is de persoon ZIJN die je bedoeld bent te zijn zijn. Ons werk resoneert pas bij anderen nadat - maar alleen nadat - we onszelf hebben ontwikkeld tot de persoon die we kunnen zijn: verbonden met onze authentieke kracht. Vanaf toen werd alles anders.

Succes als selffulfilling prophecy

Kwantumfysici hebben aangetoond dat materie voor 99,99999 uit energie bestaat. Wat zij ontdekten was dat elektronen (de deeltjes waaruit atomen bestaan) simultaan bestaan in een oneindige opeenvolging van mogelijkheden in een onzichtbaar energieveld. Pas als een waarnemer zijn aandacht richt op een locatie van een elektron, verschijnt dat elektron. Dit wordt het waarnemerseffect genoemd. Alles in ons universum bestaat dus uit puur potentieel. Als de geest het verschijnen van een elektron kan beïnvloeden dan kan ze het verschijnen van elke mogelijkheid beïnvloeden. Dit is de natuurkundige verklaring van een selffulfilling prophecy.

Wat we geloven, verwachten en voelen is een magneet

Met onze gedachten en emoties straalt ons hart een elektromagnetisch veld uit dat 5000 x sterker is dan het elektromagnetische veld van onze hersenen. Deze energie die wij uitstralen werkt als een magneet: het brengt situaties en mensen naar ons toe met een soortgelijke trilling. Dat betekent dat wanneer wij denken maar vooral voelen dat ‘het’ niet voor ons is weggelegd, het leven precies dit soort ervaringen aan ons laat zien. De rottigheid is dat we deze ervaringen interpreteren als bewijs dat wat we over onszelf dachten echt klopt maar het tegendeel is waar! We leven juist in een wereld gevuld met oneindige potentie en wij zijn energetische wezens vol oneindig potentieel. Wanneer we afgaan op wat we in ons leven zien, bepalen we wat mogelijk is voor ons, op basis van de 0,00001% die wij kunnen waarnemen. Eigenlijk waanzin. schermafbeelding-2016-11-15-om-11-28-40

Het geheim achter succes

Met alles wat we nu weten over hoe we onze werkelijkheid creëren is er maar één ding echt nodig om werkelijk de persoon te zijn die je moet zijn om van jouw bijzondere werk een succes te maken. Die persoon NU zijn. Ook al ben je bang, heb je geen cent, gelooft niemand er in, inclusief jezelf. Klinkt dit te gek? Ik begrijp het maar ik heb zelf ervaren dat we dit vrij gemakkelijk kunnen. Je lichaam gehoorzaamt namelijk altijd je geest (stel je NU maar eens voor dat je in een sappige, gele, zure citroen bijt en je weet wat ik bedoel). Je kunt ondanks alles je NU voorstellen dat je bent wie je wilt zijn en je lichaam doet de rest: de emoties oproepen die horen bij die ervaring. Het enige wat jij hoeft te doen is je focus te hebben op die emoties en die manier van ZIJN. Wanneer je dit dagelijks doet en een maand vol kunt houden, dan zul je zien dat je je leven van binnenuit hebt veranderd.   xxx Kirsten  
Over de schrijver
Reactie plaatsen