Mondkapjes en mindset: hoe je wat er nu speelt kunt benutten voor persoonlijke groei en collectieve evolutie
04 december 2020 

Mondkapjes en mindset: hoe je wat er nu speelt kunt benutten voor persoonlijke groei en collectieve evolutie

De mondkapjesplicht maakt heel wat los. Het leidt bij veel mensen tot een enorm innerlijk conflict met allerlei gevoelens van onrecht en onvrijheid. Tegelijkertijd voel je intuïtief dat deze hele situatie kansen biedt om je bewust te worden en jezelf te bevrijden van oud zeer, dat getriggerd worden door dit beleid. Ben jij één van die mensen, die moeite heeft met de mondkapjesplicht? En belemmert het je om met een goed gevoel (of überhaupt) naar de winkel te gaan? Laten we dan eens kijken hoe we deze situatie in ons voordeel kunnen benutten. Zowel als het gaat om persoonlijke groei als om onze collectieve evolutie.

De betekenis van mondkapjes

Niets betekent van zichzelf iets. Het zijn wij mensen die betekenis geven en mondkapjes betekenen voor verschillende mensen verschillende dingen. Laatst gaf ik een workshop aan coaches over de Assen van Verandering en toen kwam tijdens de pauze het onderwerp 'mondkapjes' aan bod. Toen bleek dat voor de 'corona-deugers' aka 'de makke schapen' het dragen van het mondkapje zorgzaamheid en bescherming voor jezelf en de ander betekent. Voor de niet-deugers aka 'de complotwappies' betekent het machtsmisbruik, onrecht en onderdrukking.

Jouw betekenis bepaalt je emoties

In het kader van 'wil je geluk of wil je gelijk' laten we even in het midden wie er gelijk heeft. Als expert op het gebied van coaching, mindset en manifestatie wil ik het met jou over iets anders hebben: de emoties die worden opgeroepen door de betekenis die je geeft. De betekenis die je geeft, bepaalt namelijk in welke 'staat' je schiet. Met andere woorden: de kwaliteit van je betekenissen bepaalt de kwaliteit van je emoties. De emoties die je voelt triggeren vervolgens een hele waterval aan bijbehorende associaties, overtuigingen, waarden, conclusies, intenties en beslissingen die op hun beurt ook weer emoties oproepen. Op die manier zorgt de betekenis die je geeft voor een vicieuze cirkel van denken en voelen waar je niet gemakkelijk uitkomt.

Hoe je je voelt bepaalt wat je manifesteert

Dit is van belang omdat inmiddels bekend en bewezen is dat emoties werken als een elektromagneet. De emoties die je voelt bevatten energetische informatie die je uitstraalt via je hart. Deze energetische informatie is als een magneet: het trekt mensen, situaties en omstandigheden aan die een soortgelijke trilling hebben. Dit is hoe manifestatie en creatie werkt. Je krijgt wat je geeft. Vanuit deze kennis bezien begrijp je dat de uitspraak 'wil je geluk of wil je gelijk' naar iets heel wezenlijks verwijst, namelijk: het gaat er niet om wat waar is. Het gaat erom wat je wilt dat waar wordt. Zo bezien is het dus belangrijk om bewust betekenis te geven aan de mondkapjesplicht zodat je je eigen emotionele staat positief houdt en zodoende bijdraagt aan de wereld waarin je wilt leven en niet bijdraagt aan angst en onderdrukking.

Damned if you do and damned if you don't

Kiezen wat iets betekent is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als de emoties die de mondkapjesplicht oproept verbonden is met oud zeer. Op Facebook zag ik dat mondkapjes associaties bij vrienden oproept van monddood gemaakt worden. Het raakt aan ervaringen waarin je in het verleden de mond werd gesnoerd. Maar ook roept het associaties op met jezelf klein en onzichtbaar maken uit angst voor conflict. Mensen passen ervoor om weer in die positie teruggebracht te worden. Ze willen vrij en zichzelf zijn. Bovendien geloven ze niet in de werking van de mondkapjes. Daarom willen ze ze niet dragen. Maar de gedachte om zonder mondkapje te gaan winkelen en daarmee de wrok van anderen over zich heen te krijgen, roept angst en stress op. In zekere zin ben je dammed if you do and damned if you don't en dus dubbel onvrij. Onvrij door de maatregelen die de overheid je oplegt en onvrij door je eigen manier van denken en voelen. Wat te doen hieraan?

Tem die draak!

Het eerste wat je moet bepalen is wat je wilt en zorgen dat dit binnen je eigen mogelijkheden ligt. Je kunt wel willen dat de verplichting eraf gaat maar daar ga je voorlopig nog niet over. Vervolgens moet je ontdekken waar de bottleneck zit. Met andere woorden: wat is het waar je van op de kast gaat? Welke draak moet hier getemd worden? Welke beperkende overtuigingen en misplaatste associaties mogen losgekoppeld worden? En welke nieuwe geest (mindset met bijbehorende krachtgevende associaties en overtuigingen) mag hiervoor in de plaats komen? Als dat helder is, dan heb je iets om aan te passen in jezelf. Dan kun je jezelf helpen in een andere staat te zijn en te blijven, te midden van alle regels en 'maatregelen'.

Neem jouw plek in en bewoon jezelf

Nogmaals: we veranderen de wereld door ons Zijn en in veel mindere mate door ons doen. Jouw staat is dus vele malen belangrijker dan je acties. Maar wat wel echt bijdraagt aan de evolutie van het geheel is als jij jouw plek inneemt. Ken Wilber vertelt het heel mooi: alles in het universum bestaat uit holons. Een holon is tegelijkertijd een deel en een geheel. Kijk maar naar een letter: die is een deel (namelijk onderdeel van een woord) maar het is ook een eigenheid, een geheel. Evolutie betekent dat elk deel zijn plek inneemt en zijn rol pakt maar ook bijdraagt aan het grotere geheel. Jij mag voor jezelf bepalen hoe dat voor jou werkt: jouw plek innemen en bijdragen aan het geheel. Dat kan zijn door je mindset aan te passen en oud zeer te helen en vervolgens zonder mondkapje naar de winkel te gaan. Het kan ook door hetzelfde te doen en dan met een mondkapje naar de winkel te gaan en alles wat daar tussenin zit. Wat belangrijk is, is dat je je bewust bent van de emoties die iets oproept. Dat je deze emoties waarneemt en vervolgens kiest voor die versie van jezelf die bijdraagt aan de nieuwe aarde: jij in liefdevolle verbinding met jezelf, met je bron en met je medemens. xxx Kirsten
Over de schrijver
Marian Hodes
Door

Marian Hodes

op 05 Dec 2020

Ik geloof niet in de werking van de mondkapjes Ik geloof in het zelfgenezend vermogen van de mens Ik vind de angst die door de politiek en media gebracht wordt een aanslag op ons immuunsysteem Maar ik draag een mondkapje om rekening te houden met hen die wel angstig zijn Voor mijn gevoel sta ik hiermee in mijn kracht ♥️

Cisca kikkert
Door

Cisca kikkert

op 05 Dec 2020

Ik woon in Duitsland en heb en zal nooit een mondlapje dragen. Mij zal geen kind zien met een lapje voor mijn mond. Het is niet nirmaal het is slecht voir je gezondheid. Door het dragen bevestig je dat er inderdaad een gevaarlijke virus is.

Margaux Pirovan
Door

Margaux Pirovan

op 05 Dec 2020

Ik draag geen mondkapje. Ik zeg er mijn afspraken waar het dragen verplicht is er voor af. Ik wil geen dingen doen waar ik me niet prettig bij voel en die mijns inziens niet bijdragen tot een gezondere of minder gevaarlijke situatie. En wat de rest van de mensheid doet moet ze zelf weten, ik vind er verder niets van. Behalve als je er babies mee in de wieg gaat leggen, dan ben je niet goed.

Jant
Door

Jant

op 05 Dec 2020

Mooi geschreven Kirsten! Ik sluit mij geheel aan bij wat Marian Hodes zegt. Ik krijg het letterlijk wel redelijk benauwd van een mondkapje en hier in Noorwegen is het niet verplicht. In winkels in Oslo wordt er wel om gevraagd en ik doe het af en toe (beetje fout gedragen wel, neus erover heen want anders krijg ik geen adem), omdat ik respectvol vind naar de mensen die wel angst hebben. Ik denk niet dat je perse de angst uit de mensen krijgt door het tegengestelde te wijzen, en ik vraag mij vaak af wat de fijnste manier zou zijn om anderen een opening te bieden in hun angst, een angst die ik zelf niet ervaar. Hoe kan ik bijdragen? Nou ja, ik heb mijn mond dan niet altijd zichtbaar, maar probeer wel mijn hart te laten schijnen.

nynke
Door

nynke

op 05 Dec 2020

Ik ben erg blij met je verhaal Kirsten met de vraag in welke mindset je je bevindt. Ik geloof zeker in wat je uitzendt ook aantrekt. Het luisterd heel precies, welk gevoel welke woorden gebruik je of "ben je". Voor mij zijn de mondkapjes ook niet prettig ,ik word er niet lekker van, hoofdpijn , minder helder op den duur in je hoofd wanneer je het mondkapje meerdere uren moet dragen. Ik heb er nog niet zo naar gekeken zoals jij het beschrijft , ik ga het bij mezelf onderzoeken . Heel fijn deze input.

Boriska Schaller
Door

Boriska Schaller

op 06 Dec 2020

Ik ga zonder mondkapje naar de winkel, ik voel me juist in mijn kracht door authenticiteit. Ik ben dankbaar en trots, dat ik me durf te laten leiden door intuïtie en me niet meer gek laat maken door de mind.

Kirsten
Door

Kirsten

op 07 Dec 2020

Bedankt voor jullie reacties. Inspirerend om te lezen hoe jullie er allemaal verschillend mee omgaan. Ik denk dat door dit te delen, je anderen kunt helpen in het vinden van hun eigen manier. Dus bedankt voor het delen!

mary Moerman
Door

mary Moerman

op 08 Dec 2020

ik geloof niet in mondkapjes en zou deze ook liever niet dragen. Toch doe ik dit in ruimtes waar het nu verplicht is. Wat maakt dat ik dit doe ? Uit respect voor de ander omdat er ook angstige mensen, kwetsbare mensen en er ook handhavers zijn vanuit hun beroep zoals buschauffeur, winkelier of stewardess moeten borgen dat iedereen zich aan de regels houd. Ik zie dat deze personen nu de meeste shit over zich heen krijgen van anti mondkapjes dragers. We moeten het met elkaar doen vanuit wederzijds respect en daarin heb ik ( nu nog) genoeg ruimte om hier mijn weg in te kunnen vinden.

Reactie plaatsen