Daadkracht in 5 stappen: Just do it!
Kirsten
21 februari 2013 

Daadkracht in 5 stappen: Just do it!

Daadkracht in 5 stappen: Just do it!

Hoe we onze inspiratie en goede ideeën daadwerkelijk om kunnen zetten in actie Onze kracht en persoonlijke meesterschap, op welk terrein dan ook, is afhankelijk van ons gedrag. Al onze kennis en wijsheid wordt pas effectief als we ernaar gaan handelen. Wat we weten moeten we praktisch toe passen. Implementatie heet dat. Dit is ons bekend. Het is niets nieuws. Weten is dan ook het probleem niet. Het probleem is dat we meer weten dan we daadwerkelijk doen. Ook ik heb hier zelf jaren tegenaan gelopen. Ik wist dat bewegen en mediteren gezond is en toch kon ik mezelf er maar niet toe zetten om het consequent, dag in dat uit te doen. Eind vorig jaar heb ik hierin een omslag gemaakt, samen met mijn man. Er is een knop om en ineens marchandeer ik niet meer met mezelf. Wat een bevrijding! Wat heeft voor die omslag gezorgd? Een belangrijke inspiratiebron voor mij was het boek Secrets of Personal Mastery van Michael Hall. Hierin schrijft hij dat mensen leiden onder een gebrek aan DQ: Doen Quotiënt. Onze IQ zal ons weinig goeds brengen in de praktijk als we hier niet iets aan doen.

Waarom 'doen' we niet gewoon?

Zoals wel vaker is ons denken een spelbreker. In dit geval zit dat zo: bij mensen volgt niet automatisch een respons op een stimulus omdat wij kunnen denken. We denken, denken, denken en pauzeren dan vaak even. We pauzeren om de aanvankelijke stimulus te heroverwegen: is het juist, doe ik het goed, zijn mijn motieven zuiver, wat zijn de consequenties, is het 'veilig'? Etc. Deze pauze is een moment van vrijheid, vrijheid om te kiezen. Tijdens dit moment kunnen we vast even oefenen wat we van plan zijn. Een soort van pre-view in onze virtuele realiteit.

Zelf-Reflectie: onze grootste spelbreker èn kracht

Dit moment tussen denken en doen komt door ons zelf-reflecterende vermogen. Dit vermogen is tegelijk onze grootste kracht en meest beperkende zwakte. Grootste kracht omdat we hierdoor kunnen kiezen hoe we reageren. We kunnen iets overdenken, even terzijde schuiven en dan weer oppakken. Van gedachte wisselen met anderen en het geheel nog eens overzien. Hierdoor zijn we in staat oude patronen die ons beperken los te laten en bewust te kiezen voor de meest krachtige manier van reageren. Hierdoor kunnen we onszelf steeds weer overstijgen. Natuurlijk kunnen we dit proces ook overdrijven....En wanneer we het overdrijven wordt het onze grootste zwakte. We gaan uitstellen, vertragen, twijfelen, onszelf verwarren, bekritiseren, noem maar op. Dit zorgt ervoor dat we kansen missen, onze vaardigheden niet ontwikkelen en daardoor uiteindelijk niet de persoon worden die we diep van binnen (graag willen) zijn. We ontwikkelen gewoontes waarmee we onszelf saboteren en ineffectief worden waardoor we uiteindelijk steeds meer verwijderd raken van onze idealen.

Wat doen we eraan?

Als dit gevaar om de hoek loert, wat hebben we dan nodig om implementatie kracht te ontwikkelen? Eén manier is je bewust te worden van de strategie die NIET werkt en een strategie implementeren die WEL werkt. Je kunt dit proces zelf doen of samen doen met iemand anders. Werk je als coach of therapeut? Dan is dit een prachtige tool om in te zetten voor meer daadkracht. Laat me weten hoe het voor je werkt! Klik hier om in 5 stappen jouw eigen daadkrachtstrategie te ontdekken en implementeren.

Doelen stellen op een manier die werkt

Voor mij heeft een bepaalde cursus van entheos.com geholpen bij het omzetten van de knop. Ik ging begrijpen dat een sterk fundament cruciaal is als ik een bijdrage wil leveren aan het leven van anderen met mijn diensten. Een sterk fundament heeft te maken met goed voor jezelf zorgen en handelen naar wat je weet dat goed voor je is. Ben je benieuwd? Klik dan hier om meer te lezen. Veel succes!      
Over de schrijver
Kirsten
Reactie plaatsen