Hoe 'van je padje gaan' een zegen kan zijn
Kirsten
24 april 2014 

Hoe 'van je padje gaan' een zegen kan zijn

Een nieuw pad inslaan is niet eenvoudig. Herken jij dat ook: hoe je ongemerkt op een zijspoor komt en dan plots weer merkt dat je je oude, vertrouwde pad weer beloopt? Hieronder vertel ik hoe dit 'pad-hoppen' mij (met de nodige ups en downs) veel goeds brengt, namelijk hernieuwd vertrouwen en beter zicht op waar ik naar toe ga. Het overkwam mij gisteren toen ik aan het werk was aan de teksten van mijn website. Ineens viel het mij op dat ik alleen maar bezig was anderen (mijn leraren) na te praten. En alles wat ik opschreef passeerde een filter van marketingtrucs en zakelijk nut. Voordat ik het wist was ik in mijn computer op zoek naar een cursus van marketinggoeroe Laura Babeliowsky die ik ooit had gevolgd. (Niets ten nadele van haar werk, want ze geeft belangrijke tips maar ik heb voor mijzelf gemerkt dat haar manier niet resoneert met wat voor mij waar is en 'klopt' in het grotere geheel.) En weet je wat er toen gebeurde? Net toen ik 'in 7 stappen floreren' opende crashte mijn computer. In een reflex vloekte ik g@v#r#&*!! En toen werd het stil. Ho eens even, wat gebeurt er hier eigenlijk? Wat ben ik aan het doen? Ineens werd me duidelijk dat ik weer op mijn vertrouwde pad verder was gegaan. Op dit pad worstel ik om dingen gedaan te krijgen vanuit een mentaliteit dat mij van alles ontbreekt wat ik vanuit de buitenwereld naar binnen moet halen. In deze staat gebruik ik mijn uiterlijke omstandigheden als graadmeter en voel ik me ongerust, bezorgd, in mijn energie vernauwd en vermoeid. Dingdong! Dit wil ik niet meer en dit past ook niet bij wat ik begrijp over mijn ware aard en hoe het leven werkt! Mijn ware zelf is een oneindig perfect wezen dat gemaakt is in de gelijkenis van God. Ik ben alles waar ik naar streef al in volle glorie, ik weet alleen nog niet helemaal precies hoe ik vanuit die plaats kan handelen en dus zet ik mijn computer uit en stap ik op de fiets naar de Albert Heijn gegaan. Mijn werkdag is klaar. Vanochtend had ik eigenlijk een coachgesprek maar degene die zou komen had de bus gemist en besloot weer om te keren naar huis omdat de volgende bus pas weer over een uur zou gaan. Hoe graag ik ook iets voor deze man wil betekenen: de uurtjes die ik hiermee kreeg voelde als een cadeautje. Dit werd mijn tijd van contemplatie, terug naar de Bron en vragen om begeleiding. Mijn 'Bijbel' is al bijna 20 jaar 'a Guide to the I Ching' van Carol K. Anthony en sinds kort haar herziene uitgave 'I Ching - the Oracle of the Cosmic Way'. Dit wonderlijke, eeuwenoude boek articuleert de wijsheid van ons Kosmisch Bewustzijn. Het gaat uit van de Kosmos als een systeem van harmonie dat iedereen bevoorrecht die denkt en handelt in harmonie met de Kosmos en reageert met tegenslag op iedereen die zich gedraagt in tegenstelling tot die harmonie. In dit boek staan 64 teksten die allen een bepaald principe van kosmische harmonie bespreken. Door middel van het gooien van muntjes word je gewezen op welke tekst aansluit bij je huidige situatie. De teksten zijn raadgevingen afkomstig uit dit veld van kosmisch bewustzijn, aangereikt door 'the Sage' oftewel de Wijze. The Sage is een soort vertaler tussen ons menselijk begrijpen en het woordeloze veld van oneindige potentie en harmonie, onze Bron. Ik vroeg de I Ching om raad, hoe nu verder te gaan op mijn nieuw ingeslagen pad en dit is wat ik voor antwoord kreeg: 56. The Wanderer/ De Zwerver. Succes door 'het kleine'. Ferm correct blijven brengt geluk voor de zwerver. De Wijze gebruikt het beeld van de zwerver om de persoon te beschrijven die zich op het pad begeeft van het bevrijden van en het tot wasdom brengen van zijn ware zelf. Hij is een zwerver omdat hij deze reis alleen moet maken, met niemand als tussenpersoon tussen hem en de Wijze, zijn leraar. Hij kijkt niet langer naar zijn familie of anderen voor autoriteit en maakt zijn eigen beslissingen, gebaseerd op zijn gezond verstand. (Met gezond verstand wordt in de I Ching bedoeld de informatie afkomstig van de innerlijke (inzicht door meditatie en flitsen van inzicht in gedachten) en uiterlijke zintuigen die we vervolgens vergelijken met onze innerlijke waarheid.) Deze reis heeft als doel om zijn uniciteit tot expressie te brengen en hiermee zijn bestemming te volbrengen. Dit gebeurt door zijn ervaring van Kosmische Waarheid. 'Succes door middel van het kleine' refereert aan het succes dat komt wanneer iemand de Wijze en zijn helpers laat meetellen in zijn leven. 'Het kleine' zijn de transformaties die plaats vinden op het niveau van het kwantumveld, op atomair niveau. De hulp en geschenken die hij ontvangt zijn o.a.: een relatie met een persoon die goed voor hem is, goede gezondheid, het werk dat hem vervuld en materiële rijkdom. Het is hem gegeven om er plezier van te hebben, om hem te voeden, te onderwijzen en hem te helpen zijn uniciteit tot uitdrukking te brengen. Wanneer hij zijn ego toestaat deze gaven toe te eigenen door zich eraan te hechten dan draait hij zich af van de kosmische eenheid en creert tegenslag. Dan verliest hij deze gaven. De zwerver beschrijft de persoon die de bevrijding van zijn ware zelf op zich heeft genomen, te midden van een wereld die geregeerd wordt door het collectieve ego. Het kan zijn dat hij vervreemd raakt van de mensen om hem heen omdat zij dit proces niet begrijpen. Zijn innerlijke waarheid is zijn gids op dit pad. Hij is vrij om zijn kosmische bezittingen te ervaren als onderdeel van zijn leerproces. Onderdeel hiervan is de vrijheid om fouten te maken, fouten die komen van het niet begrijpen en daardoor niet respecteren van de Kosmische Principes die de Kosmos besturen. De Kosmos geeft hem alle hulp die nodig is om terug te keren op zijn pad, voordat de wanklanken te groot worden. Een wanklank of afwijking van de grotere harmonie voelt als een spanning die hem vertelt dat hij op zoek moet gaan naar de oorzaak ervan en zichzelf moet corrigeren. Alle afwijkingen en wanklanken komen voort uit onjuiste ideeën die worden verkondigd door het collectieve ego. Het is hun bedoeling om ons terug te lokken in haar manier van leven. Het corrigeren van wanklanken wanneer ze zich voordoen is de betekenis van 'ferm correct blijven brengt geluk voor de zwerver'. Je ontvangt dit hexagram mogelijk om je te informeren over het verschil tussen het volgen van het pad van innerlijke wijsheid, dat nog nooit door een ander is betreden en het volgen van een pad dat is neergelegd door een ander, dat wordt belopen door velen. Een andere reden om dit hexagram te ontvangen kan zijn om je erop te wijzen dat je je ware plaats in de Kosmos bent vergeten en een mensgerichte kijk op de kosmos hebt aangenomen. Dit betekent een gehechtheid aan uiterlijke omstandigheden door te denken dat de zichtbare wereld de enige graadmeter is in je leven. Iemand die zich overgeeft aan de bedreigingen van het collectieve ego en haar standaard gaat volgen verliest zijn innerlijke thuis. Dit kan ook gebeuren wanneer iemand zijn ware zelf offert aan beroemdheid, roem, materiële overwegingen of spirituele perfectie. Dit hexagram maakt duidelijk dat hulp van de Kosmos altijd beschikbaar is, op elk moment. Het is voor niemand de bedoeling om onmogelijke lasten te dragen, noch is het bestemt dat iemands vooruitgang gestopt moet worden door onoverkomelijke belemmeringen.
Over de schrijver
Kirsten
Trees
Door

Trees

op 24 Apr 2014

Dank je, Kirsten, een hele mooie tekst en 't sluit mooi aan bij mijn persoonlijke beleving. Succes met het volgen van jouw eigen pad.

Liesbeth
Door

Liesbeth

op 24 Apr 2014

Kirsten, wat mooi om te lezen, precies op zo'n dag als vandaag. Zo herkenbaar en fijn om te lezen dat t 'normaal' is weer in oude gewoontes terug te vallen. Ik merk het meteen aan mijn schouders en nek, die schreeuwen om aandacht:' Jooeehoooeee!!!! Kies je eigen pad!' Het is voor mij zo gewoon me aan te passen aan het bestaande en het zo te doen als het hoort. Maar ik merk aan mijn lijf dat het niet meer bij me past. Laatst mezelf de Assen van verandering onder de neus geschoven, waar duidelijk uit kwam: Ik doe het op mijn manier. En ik vind dat soms nog lastig, hoe doe ik dat dan? Herken je dat ook? Tijdens mijn opleiding een mooie kaartenset aangeschaft ( Inner child kaarten) en toen ik jouw stuk over de zwerver las, moest ik daar weer aan denken. Ik had Roodkapje / de Dwaas: maak u klaar voor avontuur. Open u voor de onmetelijke horizon van het onbekende en wees bereid risico's te nemen. Stap over grenzen heen, die door culturele normen worden gesteld. Misschien voelt u zich verloren, in het duister. Ga naar binnen en word herboren. Zie het leven meer als spel van kansen, als gelegenheid te spelen. De ervaring van Roodkapje / de Dwaas komt vaak voor in tijden van grote innerlijke verandering. Het is zowel moedig als vernederend om het masker van de dwaas te dragen en de weg naar het onbekende te gaan. Maar door het proces van wedergeboorte heen kunnen uw eigenheid en intuïtie weer tevoorschijn komen. Vergeet niet om vrolijke kleding te dragen. Maak plezier. Laat de magie en de vreugde uw dagen vervullen. Voel het wonder van het leven overal om u heen. Dank je Kirsten voor jouw inspiratie <3

Kirsten
Door

Kirsten

op 25 Apr 2014

Hoi Liesbeth, dat herken ik zeker, dat het lastig is. Ik weet nu dat het een heel zacht stemmetje is die mij over mijn eigen pad vertelt en dat als ik er naar luister er ineens een heleboel kwartjes vallen. Dingen die ik al langer 'wist' maar waar ik overheen keek komen op de voorgrond. En het vergt echt moed om er voor te gaan. Dat vond ik zo mooi verwoord in de I Ching. En dat lees ik ook terug in jouw stuk over Roodkapje. Heel veel overlap, heel mooi! Succes Liesbeth, ik wens je veel vreugde en vervulling toe en ik zou zeggen: waag de sprong! Aan 'de overkant' ontmoet je zoveel medereizigers. XXX

Reactie plaatsen