De verborgen uitnodiging achter onze angst voor afwijzing.
08 juni 2017 

De verborgen uitnodiging achter onze angst voor afwijzing.

Waarom maakt ondernemen vanuit ons hart ons vaak zo bang dat we erdoor gaan uitstellen en onszelf gaan saboteren? En zou het kunnen zijn dat deze angst eigenlijk een een verborgen uitnodiging is? Een verzoek van onze ziel? Maak kennis met Marjan: ze heeft een enorme drive, een hart van goud en een ziel die er wel haast uit spuit, zo graag wil ze haar talent en passie delen. Maar ze heeft een probleem: ze kan niet stoppen met uitstellen. Waarom? Is Marjan lui, ongemotiveerd? Heeft ze ADHD? Nee, ook al verdenkt haar man haar wel van ‘het ADHD mannetje’ en heeft ze zich wel eens stiekem online getest. Wat dan wel? Marjan is bang voor kritiek, voor afwijzing, om vernederd te worden, om niet goed genoeg te zijn, dom te zijn. angst voor afwijzing en uitstellen En daarom schuift Marjan voor zich uit. Maakt veel plannen maar voert ze niet uit. Elke keer als Marjan zich voorneemt naar bedrijven te gaan om te vertellen over haar training en coaching, krimpt ze ineen. Ze voelt zich letterlijk kleiner worden. Op precies dat moment start de film: “nee mevrouw, er komen hier wekelijks coaches en trainers zoals u aan de deur. Wij zijn al ruimschoots voorzien (en om eerlijk te zijn denken we dat u niet zoveel te bieden heeft, wie denkt u eigenlijk wel niet wie u bent?)” Onwillekeurig denkt ze aan al die andere coaches en trainers, die allemaal al veel verder zijn dan zij. Meer weten, meer kunnen, al een bloeiend (online) bedrijf hebben en daar is ie weer: de al te bekende gedachten - “wat heeft het eigenlijk voor zin?” En zo gek: ineens bedenkt ze dat ze nog dringend die vaatwasser moet leeghalen en dan is er alweer een werkdag voorbij.

4 dingen die alle uitstellende missie-ondernemers met elkaar gemeen hebben.

De afgelopen tijd heb ik tientallen missie-ondernemers met hetzelfde probleem gesproken en er zijn 4 dingen die deze uitstellende missie-ondernemers met elkaar gemeen hebben:
 1. Oude pijn wordt getriggerd zodra je serieus werk wil gaan maken van je levensmissie: het diepe gevoel van ‘hier ben ik voor op aarde gekomen’.
 2. Die oude pijn gaat in de kern over angst voor afwijzing en de daaruit voortkomende conclusie niet goed genoeg te zijn.
 3. Allemaal zeggen ze: ‘Goh dat ik hier nog zo’n last van heb verbaast me. Ik ben hier al zoveel mee bezig geweest.’ (Denk aan familieopstellingen, hypnotherapie, een jobcoach, een burn-out, regressietherapie, een coachtraject)
 4. Als de oplossing wordt aangereikt grijpen de meesten hem niet aan want: ik kan het niet betalen, ik ga het nog even zelf proberen, ik heb er nu geen tijd voor, ik ga een marketing en sales training volgen.
De meeste missie-ondernemers die ik sprak hadden al minstens 30+ jaar last van de angst niet goed genoeg te zijn. Deze angst heeft grote gevolgen gehad op alle gebieden van hun leven:
 • gezondheid (meerdere burn-outs, chronische ontstekingen, vermoeidheid of niet te herleiden klachten)
 • relaties (kiezen voor partners die onze diepste angst weerspiegelen of hun levensmissie niet ondersteunen of helemaal geen partner kunnen velen)
 • werk (jarenlang vastzitten in een baan waar we geen voldoening uithalen en die niet past bij onze authenticiteit, hun droom niet waarmaken)
 • identiteit (niet laten zien wie je werkelijk bent, leven met een masker, constant vergelijken met anderen, jezelf niet bewonen).

De moeilijkheid met de angst niet goed genoeg te zijn is dat het werkt als een self-fulfilling prophecy. Het veld spiegelt altijd terug aan ons, wat wij ten diepste geloven en verwachten. Je ziet het terug in je werk, relaties en gezondheid. Je kunt een prachtige website hebben, een dijk van een aanbod en de perfecte marketing funnel; je leven verandert pas echt, wanneer je jezelf verandert. Succes is een inside out job, altijd.

 

Waarom is uitstellen (en de angst niet goed genoeg te zijn) zo hardnekkig?

Zoals alle problemen is dit een patroon in onze geest dat wordt bestuurd vanuit ons onderbewuste; onze automatische piloot. Logische redeneringen en onze wilskracht hebben er geen vat op. Emotie heeft er vat op. Wanneer we iets een aantal jaren dagelijks herhalen en vooral wanneer dit in onze jonge kinderjaren is ontstaan, creëert onze geest een gewoonte. Het keert ondergronds zodat we onze aandacht er niet bij hoeven te houden. We gaan op de automatische piloot. Biochemisch gebeurt er ook het één en ander: onze cellen raken gewend aan de emotionele reactie die hoort bij het patroon. Ze zijn erop ingesteld en voelen zich er wel bij. Hoe vervelend het ook is - wat de consequenties ook zijn - dit patroon kost ons het minste energie omdat het automatisch is en ons lichaam is er evolutionair gezien op ingesteld zo min mogelijk energie te verbruiken.

Waarom iets in ons helemaal niet wil stoppen met uitstellen.

Veranderen is in essentie een beperkend patroon dat op de automatische piloot is gegaan, losmaken, en vervangen door een nieuw, krachtgevend patroon en daar je nieuwe automatische piloot van maken. Wanneer er een poging wordt gedaan aan deze automatische piloot te tornen komt het hele lichaam-geest systeem in opstand. Hierbij wordt letterlijk alles uit de kast getrokken. Gaat het niet goedschiks dan maar kwaadschiks en geloof mij als ik je vertel dat ons lichaam-geest systeem bijzonder geraffineerd is! Het kan de vorm aannemen van een innerlijke stem die je influistert dat dit niet het juiste moment is maar het kan ook komen in de vorm van fysieke verschijnselen (bijvoorbeeld plotseling doodmoe worden). Hoe het ook zij: je hersenen gaan gedachten produceren die in lijn zijn met je oude patroon zodat je je snel weer gaat voelen zoals je je altijd voelde en de cellen in je lichaam krijgen waarop ze zijn ingesteld.

De oplossing verdwijnt uit je blikveld en wordt razendsnel vervangen door een minder bedreigende opties. Bijvoorbeeld: ik ga het aanpakken in mijn intervisiegroep, ik maak een moodboard, of ga toch maar liever een sales cursus doen.

 

Stoppen met uitstellen: alleen voor moedige bangerds.

Het vraagt dus nogal wat van je om ECHT te breken met je meest beperkende patroon. Het niet minder dat het grootste avontuur van je leven: een heldenreis a la the Lord of The Rings. Natuurlijk is dat doodeng! Je gaat het onbekende tegemoet en laat je veilige wereld achter je (hoe onveilig dit leven soms juist ook is).
 • het vraagt je te vertrouwen op je intuïtie en jouw Bron in een tijd dat je daar misschien niet veel feeling mee hebt
 • het vraagt je open te staan voor synchroniciteit in een tijd dat je juist liever vasthoudt aan beloften en zichtbare resultaten
 • het vraagt van je de pijn en negatieve consequenties van je eigen gedrag echt onder ogen te komen en serieus te nemen.
 • het vraagt een enorme hoeveelheid moed.
 • het vraagt van je de de innerlijke stem, die niet wil veranderen, te doorzien.
 • tot slot zul je doorzettingsvermogen moeten hebben om de juiste kennis en tools ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen zodat je met je oude patroon breekt en je een nieuwe gewoonte aanleert. (Gelukkig is er overweldigend bewijs dat blijvend veranderen echt kan en niet eens super lang hoeft te duren.)

De dans van je leven.

Tony Robbins heeft een mooie metafoor voor dit fenomeen. Hij noemt het 'de dans van ons leven'. Iedereen heeft een diep verlangen en gaat op een zeker moment alles in het werk stellen om dit verlangen te verwezenlijken. Missie-ondernemers doen dit wanneer ze met hun passie een bedrijf starten. Maar zodra we dit doen komt onze grootste angst uit haar hol om ons tegen te houden. In dit geval de angst om niet goed genoeg te zijn en afgewezen en vernederd te worden. Ons diepste verlangen en onze grootste angst zijn nauw met elkaar verweven, ze horen bij elkaar. Sterker nog, ik ben er na alle gesprekken met missie-ondernemers zeker van geworden dat onze grootste angst een belangrijk doel dient: het is een uitnodiging van onze ziel om het avontuur aan te gaan; ons diepste verlangen te verwezenlijken juist doordat we geleerd hebben deze angst te overstijgen. Het is namelijk door die heldenreis dat we de persoon zijn geworden die we moeten zijn om onze droom te leven en anderen te inspireren ditzelfde te doen.

Masterclass Innerlijk Vrij Ondernemen.

Herken jij je in dit in jezelf? Zie je de lange weg, die je al bent gegaan en ben je er klaar voor om jouw dans te overstijgen en te breken met zelf-sabotage en voluit te gaan doen waarvoor je gekomen bent? Ik help je daar heel graag bij. Het is mijn levenswerk om missie-ondernemers te helpen, hun meest beperkende patroon te transformeren en een leven te leiden in overeenstemming met hun zielsverlangen en authentieke kracht. Deze masterclass is gemaakt om je bij dit proces te ondersteunen door je heel kernachtig te leren hoe je manifesteert met de kracht van je geest, hoe je dit bewust kunt gaan doen en hoe je beperkende patronen transformeert in kracht-gevende patronen.

In twee uur leer je:

 • hoe je met de kracht van je eigen geest je eigen uitkomsten beïnvloedt en stuurt.
 • hoe blokkerende patronen ontstaan en hoe je ze loslaat en vervangt door kracht gevende patronen.
 • hoe je in kunt loggen op het kwantumveld en daar kunt aanhaken aan de grootste expressie van jezelf zodat je meer mensen kunt bereiken en jouw bijdrage zult vergroten
 • wat er nodig is om van deze versie van jezelf je nieuwe gewoonte te maken.

Hoe het werkt:

Er worden veel webinars en online masterclasses gegeven. Je hebt daar waarschijnlijk goede en minder goede ervaringen mee. Mijn online trainingen zijn waarschijnlijk iets anders dan je gewend bent. Lees onderstaande goed, zodat je kunt beslissen of dit iets voor je is.
 • ik werk in kleine groepjes, maximaal 15 deelnemers tegelijk
 • de camera staat bij iedereen aan. We zien elkaar dus. Je kunt daarom niet anoniem op de achtergrond meeluisteren of ‘m stiekem peren (dit lijkt eng maar is juist erg leuk en zorgt ervoor dat je echt resultaten boekt)
 • iedereen stelt zich even kort voor en vertelt de reden van zijn/haar komst
 • het is een combinatie van leren, ondergaan en ervaringen delen: je krijgt kennis, ik begeleid je door oefeningen en we delen ervaringen met elkaar
 • soms gaan we in sub-groepjes uit elkaar
 • je krijgt echt waardevolle content en ervaringen waar je direct mee verder kunt: de ‘grote oplossing’ wordt je dus niet onthouden als je geen intentie hebt een programma bij mij te volgen in tegenstelling tot de meeste webinars.
 • aan het einde vertel ik over een mogelijk vervolg.
HET IS KOSTELOOS MAAR DAARDOOR NIET VRIJBLIJVEND. ALS JE JE INSCHRIJFT, KOM DAN OOK ECHT ANDERS ONTNEEM JE EEN ANDER DE KANS OM DEEL TE NEMEN!

Over mij als trainer:

Mijn naam is Kirsten Schults en ik ben opgeleid als hypnotherapeut, NLP Master en Meta- Coach. Ik ben afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam als Sociaal Cultureel Theoloog/Godsdienstpsycholoog. In Nederland ben ik 1 van de 6 Neuro-Semantiek trainers die opgeleid zijn door de Amerikaanse psycholoog Michael Hall. De afgelopen 8 jaar heb ik honderden coaches en therapeuten les gegeven in succesvol verandering begeleiden toen ik als docent verbonden was aan een coachopleiding. Sinds 2014 heb ik mij toegelegd op het helpen van missie-ondernemers bij het creëren van een groter bereik en meer impact door gebruik te maken van de innerlijke kracht van je bewustzijn. Ik heb mijn eigen online coachprogramma ontwikkeld waar ik coaches in train zodat zij er ook mee kunnen werken en niet zelf het wiel hoeven uit te vinden. Ik werk 1 op 1 of in groepen met met onder andere de programma’s Innerlijk Vrij Ondernemen en het Nieuwe Geest Coachtraject. Ik vertel hier iets over aan het einde van de masterclass.

Wat anderen zeggen:

“Ik heb zojuist een webinar gevolgd. Ik moet zeggen: HEEL BIJZONDER! Zo anders dan wat ik gewend ben ik dit dichtbeboste gebied vol webinars. Deze was klein en dus interactief en werd door Kirsten met zoveel liefde begeleid. Ik was werkelijk geraakt! Kan het alleen maar aanraden.” Bianca Dekker van PTTS De Baas. “Fijne coach, veel ervaring, goede webinars die anders en beter zijn dan andere business coaches.” Mariska Bos van Inspire2Teach. “Ik vond het een interessante en hele informatieve webinar. Prettig van opbouw en de informatie was helder en goed doordacht. Kirsten komt heel integer over en ze heeft duidelijk verstand van zaken. De oefeningen bij de webinar brachten me meerdere inzichten waar ik zelf mee aan de slag kan gaan. De vorm om iedereen te kunnen zien, vond ik persoonlijk heel verfrissend. Ik voelde me veel meer betrokken en het is veel leuker en persoonlijker om terug te kunnen praten. Ik raad deze webinar zeker aan om te doen.” Hanneke van https://kindheartdevelopment.com/ “Wat een prachtige, herkenbare, inspirerende en warme webinar. Dank je wel voor het delen hiervan. De meditatie vond ik ook erg bijzonder en werd daar ook enorm gelukkig van.” Wie dit schreef weet ik niet meer maar ze was er bij vorig jaar :-)

Data en tijden:

Dinsdag 20 november september van 10:00 tot 11:30. Aanmelden? Klik hier om je aan te melden. Maandag 26 november van 10:00 tot 11:30. Aanmelden? Klik hier om je aan te melden. Super leuk als je erbij bent. Tot dan!   xxx Kirsten    
Over de schrijver
Reactie plaatsen