De dans van je leven: bewegen tussen je grootste angst en je diepste verlangen
17 juli 2018 

De dans van je leven: bewegen tussen je grootste angst en je diepste verlangen

Het leven is een dans tussen ons diepste verlangen en onze grootste angst. Elke keer als je in de richting van je diepste verlangen beweegt, komt die draak weer uit zijn hol. Je wordt overspoelt door angst en twijfel. Waar je eerst bruiste van de inspiratie voel je je nu ineens klein en onzeker. Je stelt het starten van je eigen praktijk of het geven van die workshop nog maar even uit. Totdat je van de schrik bekomen bent den je diepste verlangen weer begint te kriebelen. Dan begint de dans opnieuw. De meeste mensen raken verstrikt in die dans waardoor ze nooit hun diepste verlangen verwezenlijken. Dit is hoe je uit die verstrikking komt en gaat doen waarvoor je gekomen bent.

De dans van je leven

Volgens Tony Robbins heeft iedereen, die bewust leeft en ernaar verlangt haar/zijn potentieel te verwezenlijken, hier last van. Hij noemt dit fenomeen 'de dans van ons leven'. Hij zegt dat, als we die dans niet leren integreren en overstijgen, we nooit ons diepste verlangen verwezenlijken. Ik heb ervaren dat dit waar is: alle intakes met klanten zijn altijd weer het blootleggen van deze dans.Dat klinkt misschien deprimerend maar het is eigenlijk heel mooi: onze diepste verlangen en onze grootste angst horen namelijk bij elkaar. Wanneer je het patroon van denken en voelen achter jouw angst bewust maakt en afleert opent zich de weg naar jouw diepste verlangen. Manifestatie gaat dan zonder struggle en tegenslag. Synchroniciteit ontstaat.

Wat helpt: vier niveaus van perceptie

Ik vind het zelf heel helpend om deze dans te bekijken vanuit verschillende niveaus van perceptie. Sjamanen noemen er vier:
  1. Materie;
  2. Geest;
  3. Ziel;
  4. Eenheid.
Het vierde niveau is het gebied van het kwantum veld. Ook wel Spirit, God of eenheid genoemd. Vanuit dit perspectief is er geen dans, geen dualiteit. Hier is een oneindig veld van energie en informatie, het eeuwige NU waar oneindig veel dimensies en werkelijkheden naast elkaar bestaan. Op het derde niveau is deze dans een reis, die onze ziel aflegt door vele levens. We zijn bewustzijn, op weg naar bewuste ervaring van eenheid. Op onze reis doorleven we de lessen van onszelf en de vele generaties voor ons, om zo het Leven te ervaren in al haar vele vormen. Jouw grootste angst is op dit niveau een uitnodiging van het leven aan jou om je talenten en passies ten volle te gaan leven. De draak van angst is op dit niveau de bewaker van jouw schat en het enige wat hij wil is dat jij hem temt en de schat opent! Wanneer we onze grootste angst doorzien en transformeren opent zich als vanzelf de weg naar het verwezenlijken van ons diepste verlangen. Het gaat ineens moeiteloos en vanzelf! Het tweede niveau, dat van onze geest leert ons meesterschap te ervaren over onze gedachten: te zien dat wij het zijn die betekenis toekennen en dat wij hierin zelf kunnen kiezen wat iets betekent. Niets betekent iets. Wij zijn de betekenisgevers! Op het eerste niveau zijn er alleen met de zintuigen waarneembare feiten. Geen betekenis, verhalen, dans of emotie. Het is wat het is; onpersoonlijk.

We zijn emotioneel verslaafd aan angst

De meeste bewust levende mensen kennen hun eigen dans best wel goed en hebben haar al wel bekeken vanuit deze bovenste perspectieven. Waarom lukt het dan toch nog niet om ervan los te komen? Dat komt omdat het naast een heldenreis met een draak toch vooral ook een kwestie is van emotioneel verslaafd zijn aan onze angst. Hoe zit dit?

Gevangen in een neuraal netwerk

Al onze ervaringen worden ingeprent in neurale netwerken. Alles wat we hebben meegemaakt heeft zelfs een eigen neuraal netwerk en de emoties die erbij horen zijn opgeslagen in ons lichaam. Wanneer we traumatische dingen meemaken is de emotionele inprenting heel sterk en is ons brein geneigd te gaan denken en voelen, binnen dat bepaalde neurale netwerk. Ons hele staat van zijn – hoe en wat we denken en voelen – zit biologisch gezien verankerd aan een ervaring uit het verleden. Dit is hoe dat werkt:

Je denkt zoals je je voelt en voelt je zoals je denkt

Wanneer je een gedachte denkt of je iets herinnert ontstaat er een biochemische reactie in je brein die ervoor zorgt dat je brein bepaalde chemische signalen afgeeft. Deze chemische signalen zorgen ervoor dat je lichaam zich gaat voelen, in lijn met wat je net dacht. Wanneer je merkt dat je je op een bepaalde manier voelt, genereert je brein nog meer gedachten, die congruent zijn met hoe je je voelt waardoor er weer meer chemische reacties vrijkomen in je brein die ervoor zorgen dat je je gaat voelen zoals je dacht.

Deze cirkel wordt je dominante staat van zijn; je gemoedstoestand

Deze cirkel wordt, wanneer je dit langere tijd herhaalt, je dagelijkse gemoedstoestand, je staat van zijn, die dus feitelijk verankerd is in het verleden. De reden dat het lastig is om los te breken van deze cirkel, is omdat onze lichaamscellen op den duur gewend raken aan de gebruikelijke biochemische cocktail van gedachten en emoties. Sterker nog; onze cellen verlangen ernaar. Je bent verslaafd. Wanneer we op weg gaan om te veranderen, lukt dat de eerste week meestal goed. Totdat onze cellen opmerken dat ze hun dagelijkse dosis al een poosje niet hebben gehad. Je cellen geven een signaal af naar je brein en je brein gaat op volle toeren gedachten produceren die horen bij het oude gevoel. Dat is het stemmetje in je hoofd dat steeds overtuigender argumenten aandraagt waarom het toch niet voor je is weggelegd en het je toch nooit zal gaan lukken. En dan stap je weer terug in je dans. Plan een gratis strategiegesprek

Self-fulfilling prophecy; hoe angst jouw werkelijkheid creëert

Dat je verslaaft bent is nog niet het enige probleem. Wat ook meespeelt is dat de angst, die jouw dans bepaalt, een self-fulfilling prophecy wordt. Dat betekent dat wat je het meest vreest uiteindelijk werkelijkheid zal worden, als je het niet doorbreekt. Dit is hoe dat werkt: De cirkel van wat we denken en voelen produceert een meetbaar elektromagnetisch veld rondom ons lichaam. Wanneer we een gedachte denken, creëert het netwerk van electronen in ons brein elektrische ladingen. Wanneer die gedachten een chemische reactie veroorzaken die resulteren in een emotie, creëeren die emoties magnetische ladingen. Die twee mengen samen en produceren een bepaald elektromagnetisch veld rondom ons.

Waarom positief denken niet helpt

De kwantumfysica heeft ontdekt dat alles voor het grootste gedeelte uit energie en informatie bestaat en dat deze energie en informatie elkaar beïnvloedt. Zo is het bewezen dat wij mensen, door middel van het elektromagnetische veld dat wij uitstralen de wereld om ons heen beïnvloeden. Het magnetische veld rondom ons hart (het centrum van onze emoties) is 5000x sterker dan de elektrische lading rondom ons brein. Met onze gevoelens trekken we dus ervaringen aan die matchen met wat wij uitstralen. Daarom is positief denken niet voldoende om te veranderen: we moeten veranderen hoe we voelen. Wil je dat je leven verandert, dan zul je dus moeten beginnen met veranderen wat jij uitstraalt. Dat betekent dat je het patroon van denken en voelen waarin je gevangen zit bewust maakt, doorbreekt en vervangt door nieuwe gedachten en emoties en daarvoor is het nodig dat je afkickt van je oude cirkel van denken en voelen.

Het goede nieuws

Het goede nieuws is dat echt blijvend veranderen heel goed mogelijk is. Sterker nog: je hebt alles tot je beschikking om binnen korte tijd de dans van je leven te transformeren. Onderzoek wijst namelijk uit dat we binnen een maand een nieuw neuraal netwerk kunnen aanleggen. Het oude neuraal netwerk zal nooit verdwijnen maar je kunt een nieuwe op de automatische piloot krijgen. Dit is wat daarvoor nodig is:
  1. Je moet het patroon dat je nu tegenhoudt bewust maken EN dat waar je naar verlangt helder in beeld krijgen;
  2. Je moet het oude patroon afleren;
  3. Je moet het nieuwe patroon aanleren.
Dit vraag persoonlijk leiderschap; meesterschap over je gemoedstoestand. Dat is een skill die je kunt leren. Iedereen die een gezonde geest heeft kan dit. Natuurlijk hoef je dit niet alleen te doen. Iedereen heeft zo zijn expertise en het is een goed idee om een professional in te huren wanneer je wil veranderen. Je hoeft immers niet het wiel zelf opnieuw uit te vinden. Benieuwd naar hoe ik werk? Kijk een naar mijn coachprogramma of download mijn handboek succesvol veranderen onderaan deze pagina. May the force be with you :-) Liefs Kirsten    
Over de schrijver
Reactie plaatsen