Je bewustzijn beheersen maakt gelukkig
Kirsten
20 februari 2014 

Je bewustzijn beheersen maakt gelukkig

Al eeuwen is de mens op zoek naar geluk. En waar de technologie grote sprongen voorwaarts maakt lijkt de ervaring 'gelukkig te zijn' niet te worden geholpen door het voortschrijden van de tijd. Dat geluk blijkbaar zo ongrijpbaar is, was voor de Hongaarse psycholoog Mihaly Csikzenmihalyi aanleiding een groot deel van zijn leven te besteden aan onderzoek naar dit fenomeen. Hij wilde met zijn onderzoek beter begrijpen hoe mensen zich voelen als ze zich vermaken en waarom ze zich zo voelen. Zijn eerste onderzoeken betroffen een paar honderd 'experts' - kunstenaars, sport mensen, musici, schakers, chirurgen - mensen die hun tijd besteden aan dingen die ze het liefst doen. Op grond van hun ervaringen ontwikkelde hij een theorie over 'de optimale ervaring' die gebaseerd is op het concept flow. Dit is de toestand waarbij mensen zo betrokken zijn bij een activiteit dat alles om hen heen wordt vergeten. Het onderzoek is uiteindelijk ontwikkeld en uitgebreid naar allerlei mensen uit allerlei culturen, rangen en standen. Hieruit is veel duidelijk geworden over geluk.

Hoe bereikt men geluk?

 • Geluk hangt nauw samen met 'flow' en is afhankelijk van ons vermogen de activiteit van het bewustzijn te beheersen.
 • De optimale ervaring van geluk is een innerlijke ervaring van orde in het bewustzijn. Deze toestand ontstaat wanneer de geestelijke energie - of aandacht- wordt geïnvesteerd in realistische doelen en de vaardigheden aansluiten bij de mogelijkheden tot actie.
 • Om gelukkig te zijn moeten mensen autonomie van bewustzijn bereiken, dat wil zeggen onafhankelijk worden van straf en beloning van het sociale milieu en de eigen instincten zodat men ongeacht de externe omstandigheden het leven als zinvol en prettig kan ervaren.

In essentie komt het hier op neer: de oplossing ligt in de beheersing van het bewustzijn die weer leidt tot de beheersing van de kwaliteit van onze ervaring.

Dit is niet nieuw: al eeuwen bepleiten wijzen, heiligen en filosofen hetzelfde. Waarom blijft het dan toch zo moeilijk om op dit vlak vooruitgang te boeken? Csikzenmihalyi geeft hiervoor onder andere deze verklaring: “...Ten eerste is de kennis en wijsheid die men nodig heeft om het bewustzijn te emanciperen niet cumulatief. Deze kennis kan niet worden samengevat in een formule, kan niet worden onthouden en kan niet routinematig worden toegepast. Net als bij andere complexe vormen van expertise, zoals een goed ontwikkeld politiek oordeel of een verfijnde smaak, moet ieder afzonderlijk mens deze kennis door schade en schande verwerven. Beheersing van het bewustzijn is niet simpelweg een cognitieve vaardigheid. Net als intelligentie vereist ze een grote emotionele toewijding en wilskracht. Men moet niet alleen weten hoe het moet, men moet het ook doen, consistent, net zoals sportmensen of musici moeten blijven oefenen wat zij op papier al lang kunnen...” (2010-p.40). Kortom: ieder mens moet hierin zijn eigen pad gaan en zelf leren hoe hij zijn geest kan bevrijden en sturen. De sleutel is het leren sturen van de aandacht door zelf-reflectie. Dit is een voortdurend proces van leren en oefenen.

De strategie van geluk voor coaches

Als geluk een kwestie is van het managen van de kwaliteit van je ervaringen en dus van je aandacht, dan is dat goed nieuws voor coaches. Tegenwoordig lijkt het mode om laatdunkend te doen over het vak coach. Maar met deze kennis in de hand lijkt dat onterecht. Coaching is de technologie om mensen bij te staan in hun zoektocht naar bewustzijnsemancipatie en geluk. Michael Hall, grondlegger van Neuro-Semantiek heeft het werk van Csikzenmihalyi en Grinder en Delosier gebruikt om de strategie voor persoonlijk leiderschap in kaart te brengen. Deze strategie bevat grofweg de volgende elementen:
 1. Handelen vanuit je hoogste intentie en plezier.
 2. Bewust betekenis toekennen: kiezen welke betekenis je geeft en kiezen voor hoge kwaliteit betekenissen.
 3. Overtuigingen managen: NEE kunnen zeggen tegen ongezonde en JA tegen gezonde gedachten.
 4. Eigenaarschap ervaren over je gedachten, gevoelens, spreken en handelen.
 5. Zijn' en 'doen' van elkaar scheiden: je eigenwaarde is onafhankelijk van je gedrag, vaardigheden en succes.
 6. Acceptatie van negatieve emoties.
 7. Gebruik kunnen maken van je onbewuste om problemen op te lossen
 8. Goede ideeën/principes DOEN.
 9. Flow ervaren: gefocuste aandacht in het hier en nu.
 10. Congruentie (van je gedrag, vaardigheden, overtuigingen, visie en missie).

Wil je dit ook (op jezelf) kunnen toepassen?

Tijdens de training Persoonlijk Leiderschap werk je in 3,5 dagen aan het behalen van een persoonlijk doel, met behulp van al deze elementen. Een bijzondere en transformerende ervaring. Vooral omdat je het geleerde voor de rest van je leven kunt gebruiken, in elke context die je maar kunt bedenken. Overweeg je mee te doen maar wil je eerst met mij even overleggen of dit de juiste training voor je is? Neem dan gerust even contact met me op. Klik hier om meer te lezen over de training of je direct in te schrijven.

Data in 2014

6,13, 20 en 27 maart 8, 15, 19, 22 mei 11, 18, 25 september, 2 oktober 3, 10, 17, 24 november    
Over de schrijver
Kirsten
Marjolein Aelberts
Door

Marjolein Aelberts

op 06 Mar 2012

Ik zou me via deze mail graag willen aanmelden voor de workshop op 27 maart. p.s het lukte niet om via de knop direct aanmelden me aan te melden. Groet, marjolein

Emanuel
Door

Emanuel

op 10 Mar 2012

Hallo Kirsten, Leuk jou artikel te hebben gelezen...ik heb een vraag en aanvulling. Waaruit precies blijkt dat het project van vinden van geluk beduidend minder voortvarend gaat? Ken je het boek van Todd Kashdan, nieuwsgierigheid. Andere benadering met vergelijkbare conclusies over geluk en waar geluk voor staat e.d. Groet, Emanuel

Reactie plaatsen