Bij jezelf blijven in de waan van de dag
29 juni 2017 

Bij jezelf blijven in de waan van de dag

Ken je dit: je neemt je voor dicht bij jezelf te blijven en 's avonds in bed herinner je het pas weer. Vergeten! De waan van de dag neemt je gemakkelijk mee. Je schiet in de automatische piloot. Er is een manier waarmee je dit gemakkelijk doorbreekt. Zo simpel en dichtbij dat je er tot nu toe waarschijnlijk overheen keek. Strepen van warm zonlicht glijden door de bladeren en vallen op mijn boek. Op de achtergrond het geluid van borden en glazen in het warme sop. Ik lig heerlijk in mijn hangmat met Eckhart Tolle en lees:

Er zijn eigenlijk maar twee dingen

Ruimte en dingen in de ruimte. Je aandacht gaat zo gemakkelijk grotendeels naar de dingen: de katten die om eten bedelen, de mening van anderen, de facturen die nog betaald moet worden. Maar ook de 'dingen' in je binnenwereld: de verhalen die voorbij komen, de emoties in je lijf. Het zijn die 'dingen' die maken dat we vergeten dicht bij onszelf te blijven. Maar dat niet alleen: het zijn die 'dingen' waar we vaak naar keren voor de oplossing. Even op je telefoon, een kopje koffie, thee of een wijntje. Wat nu als er nog een oplossing te vinden is? Eentje die echt rust geeft en meteen werkt? Altijd?

Focus op de ruimte brengt je in het hier en nu

Die oplossing is je aandacht verleggen naar de ruimte. Een ander woord is de stilte. Zen Boeddhisten noemen het de leegte. Het stroomt door ons heen en we worden erdoor omringd. Verschuif je aandacht van de dingen naar de ruimte en je ervaart meteen een gevoel van thuiskomen. Doe maar eens mee, hier en nu, en verschuif je aandacht van dit ding (deze tekst) naar de ruimte waarin alles is. Kijk om je heen en tune in op de ruimte om je heen. Voel de leegte ervan. De stilte. Focus op de ruimte:
  • Brengt je direct in het hier en nu;
  • Geeft je lichaam en geest rust;
  • Brengt je in je ZIJN;
  • Opent de deur naar het kwantumveld van oneindige mogelijkheden;
  • En ervaar wie je werkelijk bent: bewustzijn dat zichzelf wil kennen en ervaren.
Aandacht op de ruimte in plaats van de dingen helpt je bij jezelf te komen omdat de ruimte je ZELF is. Het helpt je uit de automatische piloot te stappen en weer terug in contact te zijn met je keuze: wie wil ik zijn? I.p.v. wie ik ben geworden door jarenlange conditionering.

Meditatie zonder te mediteren

Dit is in essentie ook wat je doet als je mediteert: je aandacht verschuiven van de dingen naar de ruimte. In de waarnemer-positie stappen. Focussen op de open hemel in plaats van mee getrokken worden door de wolken die voorbij komen. Je hoeft echter niet te mediteren om je aandacht te verschuiven naar de ruimte. Dit kun je doen gedurende de dag, zo vaak je maar wilt. Hoe?

Tip

Een mooi hulpmiddel vind ik de app LOTUSBUD. Die laat op onverwachte momenten een gong klinken als reminder. Op het moment dat de gong klinkt richt je je aandacht op de ruimte en de stilte. Een andere manier is je verbinden met je adem. Je adem is de ruimte die door je heen stroomt. Heb jij nog tips? Ik lees ze graag, dus deel ze hieronder!   xxx Kirsten   Kirsten Schults    
Over de schrijver
Reactie plaatsen