Structuur versus inhoud

5 tips om niet verstrikt te raken in de inhoud tijdens coaching

Effectief coachen is moeilijk omdat we zo gemakkelijk verstrikt kunnen raken in de inhoud van wat onze cliënten vertellen. Voorbeelden hiervan zijn:
  • je cliënt vertelt zoveel tegelijk dat je vergeet wat hij heeft gezegd
  • je cliënt gaat van hot naar her zodat je het overzicht verliest op het doel
  • je denkt de oplossing te weten en je gaat over op adviezen geven
  • je herkent veel van wat je cliënt vertelt waardoor je je eigen waarheid gaat projecteren
Herkenbaar toch? Niet alleen beginnende coaches hebben hier last van. Ook ervaren coaches zullen hoogstwaarschijnlijk erkennen dat ze zichzelf regelmatig tot de orde moeten roepen om niet in deze valkuilen te vallen. De inhoud lokt De inhoud is 'aantrekkelijk' voor ons brein. Hoe zit dat precies? Ons cognitieve brein is ervoor gemaakt informatie te categoriseren en te labelen. De wereld wordt hierdoor begrijpelijk, voorspelbaar en hanteerbaar.

Betekenissen en generalisaties vormen onze referentiekaders. Deze kaders zijn de mentale kaarten die je helpen de weg te vinden in de complexe buitenwereld. De evolutie en overleving van onze soort is ervan afhankelijk!

Het belang van afstand Toch is het belangrijk dat je bewust afstand kunt nemen van je eigen referentiekaders. Je hebt dit nodig om te kunnen focussen op het proces achter de inhoud.

Wat jou onderscheidt van elke andere intelligente, empathische gesprekspartner is je vermogen te focussen op het proces achter de inhoud. Dit betekent dat je naast te luisteren naar wat iemand zegt, kunt letten op iemands achterliggende strategie.

Hieronder 5 tips om dit makkelijker te maken:

 
  1. Luister naar de ingrediënten. De huidige situatie van je client kan je vergelijken met een soep. Luister als een kok en focus je op de ingrediënten. Voorbeelden zijn: innerlijke dialoog en zelf-spraak, overtuigingen, associaties, beslissingen, conclusies, oordelen, betekenissen.
  2. Denk in termen van 'HOE': Vraag aan je cliënt: als ik jouw probleem ook zou willen hebben, wat moet ik dan doen/weten/begrijpen/geloven/tegen mezelf zeggen/waar moet ik me op focussen?
  3. Relativeer je eigen weten. Jouw referentiekaders er maar 1 van miljarden en formuleer vooraf de intentie jouw cliënt te helpen bij het vinden van zijn eigen waarheid.
  4. Stel regelmatig de vraag: als je jezelf dit allemaal hoort zeggen:- wat realiseer je je dan?– wat is dan je doel?– wat is er dan het meest belangrijk?– wat ga je dan veranderen?
  5. Stel open vragen op meta-niveau:– wat geloof/begrijp/ besluit je daarover?– van wie heb je dat geleerd– waar ga je afscheid van nemen– hoe kan je er ook tegenaan kijken?
Wat heb jij voor tips? Wat heb jij geleerd om te kunnen switchen van inhoud naar structuur/proces? Deel jouw tips hieronder zodat we van elkaar kunnen leren! Misschien heb je wel oefeningen geleerd tijdens je coach-opleiding of heb je andere inzichten en ideeën die je wilt delen. Ik kijk uit naar jullie reactie!